Federaal minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) en premier Alexander De Croo (Open VLD). Beeld BELGA
Federaal minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) en premier Alexander De Croo (Open VLD).Beeld BELGA

Open Venster

‘Als de regering het algemeen belang laat prevaleren boven het winstbelang van enkelen, kan ze het personeelstekort gemakkelijk oplossen’

Lezersbrief

Overal hoor en lees je dat er in de meeste sectoren personeelstekorten zijn en dat de bedrijven ‘smeken’ om personeel. Voor dat probleem bestaat een eenvoudige oplossing die bovendien meer geld zou opbrengen voor de belastingen en de sociale zekerheid én een aantal forse besparingen zou bewerkstelligen.

Het gaat om deze twee gemakkelijk te zetten stappen:

1. Schaf de loonnorm en indexsprongen af. Dan hoeven mensen niet meer voor peanuts te gaan werken en kunnen vrije onderhandelingen plaatsvinden tussen de vakbonden en de werkgevers, zoals het hoort in een democratie. Als werknemers een eerlijk loon krijgen, zullen er ook veel meer kandidaten zijn. Daar is zelfs in de Verenigde Staten al succesvol mee geëxperimenteerd.

Het probleem is dat in België niet de regering maar Voka, VBO en Unizo het beleid bepalen. Dat beleid is gericht op winstmaximalisatie, subsidiemaximalisatie en ‘loonminimalisatie’. Waarom verhogen de werkgevers de lonen niet als ze geen personeel vinden? Waarom geldt de wet van vraag en aanbod niet op de arbeidsmarkt? Waarom moeten Belgische bedrijven 4,5 keer meer subsidies ontvangen dan die van onze belangrijkste handelspartners?

2. In ons land zijn er 150.000 sans-papiers: laat hen werken. Tot dusver heeft de regering er geen enkel probleem mee dat zij voor 3 tot 5 euro per uur in het zwart gaan werken, bijvoorbeeld in de bouwsector. Ze onderneemt geen stappen om de betrokken malafide werkgevers te vervolgen. Ze spreekt van ‘rotte appels’, terwijl het systeem rot is.

Met andere woorden: als de regering de loonnorm afschaft, de subsidies aan bedrijven afbouwt, de sociale inspectie versterkt en maffioze werkgevers vervolgt en sans-papiers laat werken, zal iedereen daar wel bij varen. Bedrijven die geen eerlijke lonen willen of kunnen betalen, zullen er dan uit gaan - en dat zal geen probleem zijn. Er zullen veel meer mensen kunnen gaan werken voor hogere lonen, wat meer belastingen en socialezekerheidsbijdragen betekent en minder uitgaven in de werkloosheid en voor de ondersteuning van sans-papiers (voor zover zij nu ondersteund worden, natuurlijk).

Als de regering het algemeen belang niet eindelijk laat prevaleren boven het winstbelang van enkelen, moeten de traditionele partijen niet verbaasd zijn als ze bij de volgende verkiezingen opnieuw een historische nederlaag lijden.

P. Desmet, via e-mail

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234