null Beeld European Press Agency (EPA)
Beeld European Press Agency (EPA)

Open Venster

‘Als de sociale media de riolering van de samenleving zijn, kun je ze maar beter regelmatig reinigen’

Lezersbrief

Experts uiten hun twijfels of het wel een goed idee is van de sociale mediagiganten als Facebook en Twitter om Donald Trump in de ban te slaan en hem hem niet meer toe te staan zijn opruiende taal te verspreiden op hun forums. Zij spreken van censuur en het zou een precedent creëren om het recht op vrije meningsuiting voor iedereen te beperken.

Onzin natuurlijk, zolang iedereen zich aan de regels van het algemeen fatsoen houdt en geen aanzet geeft tot haat en geweld, is er niks aan de hand. Als de sociale media dan toch de riolering van onze samenleving zijn, kunnen ze maar beter regelmatig gereinigd worden, zodat ze niet verstopt raken.

Ironisch is wel dat het niet de overheid, de politieke tegenstanders of de rechtsstaat zijn die die beperkingen opleggen, maar twee mediabedrijven, die The Donald vier jaar lang geen strobreed in de weg gelegd hebben en samen de grootste verspreiders zijn geweest van de 30.000 leugens die hij op de wereld heeft losgelaten. Maar beter laat dan nooit, zeker?

Andere experts zeggen dan weer dat de tweede impeachmentprocedure maar beter niet in werking wordt gesteld, want het zal de samenhorigheid van de Trump-aanhang alleen maar versterken. Dat zou wel het slechtste signaal zijn dat gegeven kan worden, want het zou aangeven dat ze zwichten voor een zootje ongeregelde onnozelaars, en dat er gesold mag worden met de democratie en de rechtsstaat.

Als angst voor de Trumpisten het motief zou zijn om de impeachmentprocedure af te blazen, moeten ze gelijk ook maar de rechtszaken en de vervolgingen van federale overtredingen die hem boven het hoofd hangen afgelasten en de rode loper uitrollen voor een tweede ambtstermijn in 2024. Want al die rechtszaken zullen door zijn fanatieke achterban ook als een persoonlijke en politieke afrekening beschouwd worden. Het wordt dus tijd dat de Verenigde Staten tonen dat ze ruggengraat hebben en de grondwet niet zomaar een vodje papier is dat met de voeten getreden kan worden.

Guy Bervoets, Koersel.

Wat denkt u over het blokkeren van Trump op Twitter en Facebook? Is het terecht dat de bedrijven deze stap zetten? Of zou het beter zijn als hier een rechter over zou oordelen? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234