Joris Van der Aa en Paul Vugts.
 Beeld Wim Van Cappellen
Joris Van der Aa en Paul Vugts.Beeld Wim Van Cappellen

humoOpen Venster

‘Als de war on drugs geen succes heeft, moeten we iets anders proberen’

Lezersbrief

Ik wil graag reageren op het gesprek met de misdaadjournalisten Joris Van der Aa en Paul Vugts in Humo 4277. Ik begon met grote interesse het interview te lezen, maar was al snel teleurgesteld toen de doeltreffendheid van de war on drugs ter sprake kwam.

De stelling van criminoloog Tom Decorte dat zware repressie niet werkt, werd door beide heren op hoongelach onthaald. Ze lijken te denken dat de decriminalisering of zelfs legalisering van drugs betekent dat je de criminelen dan maar hun gang laat gaan.

Heren, kunnen jullie eerst aantonen dat de war on drugs wél succes heeft? De situatie wordt steeds slechter, niet beter. Het idee dat de oplossing erin bestaat om er simpelweg meer middelen en manschappen tegenaan te gooien, dat is pas onnozel! Ik denk niet dat het verstandig is om in deze crisistijden nóg meer middelen te pompen in een ‘oorlog’ die toch niet gewonnen kan worden.

Bovendien is het verschijnsel niet nieuw, de drooglegging is daar het mooiste voorbeeld van. Men dacht dat mensen minder alcohol zouden drinken als het verboden werd die drug te verhandelen en te gebruiken. Wat gebeurde er? De georganiseerde misdaad tierde welig en gedroeg zich zoals de drugskartels vandaag. Het experiment van de drooglegging heeft maar dertien jaar standgehouden.

Waar zijn de alcoholkartels in België die aanslagen plegen en oorlogen om territorium en vetes met andere bendes uitvechten? Waar zijn de drinkers die stiekem illegaal gestookte, blind makende sterkedrank kopen in duistere steegjes? Die zijn er niet, omdat alcohol legaal is.

Kunt u zich voorstellen hoeveel extra inkomsten de staat zou halen uit het gereguleerd verkopen en belasten van drugs aan goed geïnformeerde, zich verantwoordelijk gedragende volwassenen?

We moeten ophouden met zwart-wit te denken en twee maten te hanteren. Als iets niet werkt, is de oplossing zelden om meer van hetzelfde te gaan toepassen. Probeer het alsjeblieft ook eens op een andere manier.

Alex Van den Daele, Merelbeke.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234