null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

humoOpen Venster

‘Als een alleenstaande hulp nodig heeft, geeft niemand thuis’

Lezersbrief

Op dinsdag 26 juli werd ik ontslagen uit het ziekenhuis en door een vervoersdienst naar huis gebracht. Door een knieblessure had ik heel veel pijn en was ik immobiel. De sociale dienst van het ziekenhuis AZ Alma in Eeklo had beloofd dat ik vanaf woensdag hulp in het huishouden zou krijgen, wat ik als immobiele alleenstaande echt nodig heb. Maar er kwam niemand.

Ik kreeg wel een telefoontje van Familiezorg dat ik zeker één week moest wachten, wat voor mij onmogelijk was. Ik belde naar de sociale dienst van AZ Alma, waar men me verzekerde verder te zullen zoeken en contact met mij te zullen opnemen. Ik heb niemand meer gehoord. Als ze niet meer aan jou kunnen verdienen, word je gedumpt.

Toen heb ik naar het OCMW van Assenede gebeld, de gemeente waar ik woon, en daar kreeg ik hetzelfde riedeltje te horen: bezuinigingen, mensen met vakantie, enzovoort. Ik kreeg de raad een beroep te doen op vrijwilligers en daarmee moest ik het doen. Ik betaal meer dan 30.000 euro per jaar aan belastingen en sociale zekerheid, maar als ik een beroep doe op het OCMW om de was in te steken en een brood te halen, moet ik me behelpen met vrijwilligers. Zal het OCMW dan ook mijn belastingen doorstorten aan die vrijwilligers? Ook bij andere professionele aanbieders van hulp ving ik bot. Een vriendin die op reis was, is dan maar teruggekomen om me te helpen en ook mijn kinesiste heeft me bijgestaan.

Het verwondert me geenszins dat men jaarlijks honderden lijken van alleenstaanden zonder netwerk vindt die door de neoliberale verzorgingsstaat in de steek zijn gelaten. Nochtans betaalt niemand ter wereld meer belastingen dan de alleenstaande Belg. Maar wanneer die hulp nodig heeft, geeft niemand thuis.

P. Desmet, Assenede.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234