null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Als er tijdig was ingegrepen, hadden veel problemen voorkomen kunnen worden bij mijn kleinkinderen’

Lezersbrief

Met belangstelling heb ik naar de aflevering van ‘De zevende dag’ gekeken waarin Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) duiding gaf bij haar wetsvoorstel ter bescherming van het kind. Volgens dat voorstel zijn hulpverleners verplicht om kindermisbruik te melden, ongeacht het beroepsgeheim.

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden zijn we als grootouders betrokken partij geworden, en wij steunen haar wetsvoorstel volkomen. Als er tijdig was ingegrepen, hadden veel problemen voorkomen kunnen worden bij mijn kleinkinderen. Ze hebben ellendig lang in een instelling verbleven. Eén van hen zoch al in de lagere school contact met de zorgjuf, en wekelijks kwam een maatschappelijk medewerker op huisbezoek. Veel mensen waren op de hoogte van de problematische thuissituatie, maar door het toverwoord ‘privacy’ mochten alle verschillende elementen nooit als een geheel bekeken worden, zodat drastische maatregelen uitbleven.

We hadden een zeer goed contact met leerkrachten, opvoeders en hulpverleners uit de jeugdzorg. Maar allemaal zeiden ze: ‘Wij zijn gebonden door beroepsgeheim, wij mogen geen informatie delen.’ Denk daar logischerwijs dan bij: ‘En we kunnen dus ook geen informatie krijgen.’ Meteen een mogelijke verklaring voor het uitblijven van een snelle oplossing.

Opvoeders en begeleiders doen hun uiterste best, maar niemand kan de plaats van liefdevolle ouders innemen. Als het echter duidelijk wordt dat die hun taak niet aankunnen, is voorkomen nog steeds veiliger dan genezen. Er is geprobeerd de ouders erbij te betrekken, maar na enkele pogingen zijn ze met rust gelaten. Of ze werden vooral op hun rechten in plaats van op hun plichten gewezen. Gelukkig hebben alle instellingen het voorzichtige aanbod van nonkels, tantes en grootouders om te helpen in dank aanvaard.

Als de kleinkinderen 18 geworden zijn, stopt de bevoegdheid van de jeugdrechter en moeten ze op eigen benen staan. Jammer genoeg is niet iedereen daartoe in staat. Als de tiener verslaafd is aan drugs, alcohol en gamen, kun je hem of haar alleen nog opvolgen en begeleiden als die dat zelf wil. Een vorm van verplichte opname is in dat geval toch aangewezen.

Fam. Sørensen, Antwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234