null Beeld AFP
Beeld AFP

humoOpen Venster

‘Als iedereen zich met pelletkachels verwarmt, zijn we niet ecologisch bezig’

Lezersbrief

Ik ga voor 99 procent ak­koord met wat energie-­expert Willy Lievens zegt in het dossier Duurzaamheid in Humo 4294. De enige goede oplossing is maximaal isoleren, slim bouwen en minder exuberant gaan leven. Maar zijn oordeel over pelletkachels is te mild.

Te vaak wordt de indruk gewekt dat pelletkachels een ecologische oplossing zijn. Maar door hout te verbranden stoot je lokaal fijnstof en stikstof­oxiden uit. Dat is allemaal niet zo erg wanneer het gebruik van pelletkachels beperkt blijft. Als iedereen zich echter met die kachels gaat verwarmen, zullen we lokaal en in bepaalde weersomstandigheden ongezonde lucht krijgen. Ja, er bestaan elektrostatische filters die de uitstoot van fijnstof beperken, maar de efficiëntie ervan is niet duidelijk en die filters verbruiken elektriciteit.

Als pellets op grote schaal worden gebruikt, zijn er gigantische hoeveelheden ‘korteomloophout’ nodig. Er zullen grote oppervlaktes grond ingepalmd worden om snelgroeiende boomsoorten te planten die na maximaal acht jaar gekapt worden. De ecologische waarde van die arealen is door hun soortenarmoede zo goed als nul. We zouden die gebieden beter aan de natuur laten, zodat de biodiversiteit zich kan herstellen.

Voorts is er bij de productie van pellets energie nodig om het hout te vermalen, te drogen en te persen. Daar komt nog bij dat de meeste pellets uit Oost-Europa en uit overzeese gebieden worden aangevoerd.

De basisgrondstof voor pellets, hout of houtafval, zou beter gebruikt worden om duurzaam te bouwen. Je kunt er isolatiemateriaal als cellulose en houtvlokken van maken, of OSB-en MDF-platen voor de hout­skeletbouw, enzovoort.

Bernard Carrette, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234