null Beeld Saskia Vanderstichele
Beeld Saskia Vanderstichele

Open Venster

‘Als ik Deliveroo-koeriers door de koude avond zie fietsen, vraag ik me als oud-vakbondsman af: hoe is het zover kunnen komen?’

Lezersbrief

Met veel interesse en bewondering heb ik het interview met Peter Mertens in Humo 4239 gelezen. Als hij spreekt over de ongelijkheid in de samenleving, kan hij dat ook staven. En laten we eerlijk zijn: het aantal mensen dat financieel het einde van de maand niet meer haalt, stijgt zienderogen; het aantal depressies stijgt angstwekkend; en het absenteïsme op het werk explodeert. Bovendien zijn de multinationals nu de schade aan het inhalen die ze door de coronacrisis hebben opgelopen. Zoals Mertens opmerkt: mensen die uitvallen worden niet vervangen. En de belangrijkste vraag die we ons moeten stellen: is de 24/7-economie wel een goede zaak? Ook ik doe onlineaankopen, maar ik verwacht niet dat die aankopen op zaterdag of zondag geleverd worden. Geef de betrokken werknemers fatsoenlijke uren, een fatsoenlijk statuut, betaal hen correct, en dan is er geen probleem.

Als ik Deliveroo-koeriers door de koude avond zie fietsen wanneer ik mijn dochter bezoek in Gent, vraag ik me af: hoe is het zover kunnen komen? Heb ik me daarvoor al die jaren ingezet als vakbondsafgevaardigde voor het ABVV? Heb ik daarom aan al die betogingen meegedaan? Helaas, het blijkt niemand nog te storen.

We zitten natuurlijk met een jonge generatie die niet meer weet waar ze recht op heeft. Veel jongere mensen weten niet wat een eindejaarspremie is en hebben nog nooit gehoord van sociale zekerheid, laat staan dat ze ervoor op straat zouden komen.

Als een regering mét socialisten dan beslist dat mensen langer moeten werken, is het hek van de dam. De PS is de pedalen kwijt; voor de Franstalige working poor zijn de marxisten het enige alternatief. Nu Vooruit de werkende klasse de rug toekeert, is de PVDA ook in Vlaanderen de enige partij die de dingen nog voorstelt zoals ze zijn. Dat er ‘geen geld meer’ is, zoals je slag om slinger hoort, is bijvoorbeeld totaal onjuist. Ondertussen zijn er zelfs al liberalen geweest (Patrick Dewael, bijvoorbeeld) die opriepen om een cordon sanitaire op te werpen tegen PVDA-PTB - of hoe de machthebbende partijen neerkijken op ‘het voetvolk’.

Het mislukte beleid van de huidige federale en Vlaamse regering zal de regeringspartijen duur te staan komen. In Vlaanderen zal extreemrechts profiteren, in Brussel en Wallonië zit PVDA-PTB nu al klaar om de macht over te nemen. Het land zal compleet onbestuurbaar worden: is het dat waar we op wachten?

Tom Slabbaert, Zele

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234