null Beeld David Legreve
Beeld David Legreve

humoOpen Venster

‘Als ik naar de kleuterschool was geweest, zou mijn leven veel gemakkelijker geweest zijn’

Lezersbrief

Conner Rousseau (Vooruit) wil het kleuteronderwijs verplicht maken. Groot gelijk. Dat hadden ze honderd jaar geleden al moeten doen: schoolplicht van 3 tot 14 jaar, daarna eventueel leerplicht.

Ik weet waar ik het over heb. Mijn moeder wilde de absolute controle over haar kind houden, en weigerde mij naar de kleuterschool te sturen - we schrijven de jaren 50. Meestal bracht ze me onder bij haar moeder. Mijn oma was een belezen en erudiete vrouw die me nooit als een klein kind behandelde. Ze sprak geen kindertaal met me; ik mocht alles zeggen en vragen en kreeg altijd een degelijk antwoord. Elke dag keek ik samen met haar in de krant, luisterde naar opera en belcanto. Ze vertelde verhaaltjes, zoals elke grootmoeder, maar in die van haar was de prinses bijvoorbeeld Maria van Bourgondië - haar sprookjes waren écht. Ik zou mijn leven lang schatplichtig aan haar blijven voor wat ze me bijbracht.

Maar toen ik naar het eerste leerjaar moest, was ik een oude ziel in een jong lichaam. Ik liep al meteen een trauma op. Wat was me dat?! De andere kinderen joelden, ze trokken aan elkaar op de speelplaats. Het leken me aliens. Ik verstond hen niet, hoorde er niet bij, vond de andere meisjes stom en dom - ik had nooit vriendinnetjes gehad. Ik verstond de codes op de speelplaats niet en stond alleen. De eerste maand heb ik constant gehuild. Op de kleuterschool verwerf je niet alleen gesproken taal maar ook non-verbale taal. Je leert er verbinding maken. En als je dat dáár niet meekrijgt, zoals ik, zul je ermee blijven worstelen.

In de klas kon ik het niet laten de waarom-vraag te stellen en stond ik vaak in de hoek, de ene keer met de handjes boven het hoofd, de andere keer met de handjes op de rug. Ik was een lastige. Aan het eind van het eerste leerjaar concludeerde men dat ik niet schoolrijp was. Ik mocht het eerste leerjaar overdoen.

Ik ben nu gepensioneerd, dus oud en out, en weet dat ik destijds niet schoolrijp was maar vooral schoolvréés had. Die vrees zou ik pas kwijtspelen aan de universiteit. Als ik naar de kleuterschool was geweest, zou mijn leven veel gemakkelijker geweest zijn.

Myriam Roeland, Sint-Amandsberg

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234