null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

humoOpen Venster

‘Als ik naar onze premier luister, hoef ik me geen zorgen te maken over broeikasgassen’

Lezersbrief

Ik ben bijna 70, grootouder en zeer bezorgd – niet voor mezelf, maar voor mijn kinderen en kleinkinderen – over de manier waarop het klimaat in ijltempo verandert. Ik volg al langer de internationale klimaatconferenties, en telkens hoop ik dat de wereldleiders het probleem radicaal zullen aanpakken.

Ik heb met grote interesse naar de toespraak van premier Alexander De Croo (Open VLD) op de recente klimaattop in Egypte geluisterd. En ik heb die nagelezen op zijn website. Ik kon mijn ogen en oren niet geloven. Een déjà-vugevoel overviel me. Ik herinnerde me de discussies bij de eerste acties van de klimaatjongeren, waarmee de aandacht meteen van de kern van de zaak werd afgeleid: ‘Is het wel verantwoord dat jongeren spijbelen voor het klimaat?’

In de vijf minuten die de premier waren toebedeeld, haalde hij twee keer uit naar de klimaatactivisten, die kunstwerken ‘beschadigen’ of ‘vernietigen’. Dat is niet correct. De actievoerders hebben de beschermende glasplaten met verf of soep besmeurd, of ze lijmden zich eraan vast. Ze hebben in geen enkel geval de kunstwerken beschadigd.

Zulke acties kun je alleen maar zien als een wanhopige poging om beleidsmakers op te roepen werk te maken van een doorgedreven klimaatbeleid. Maar ik vrees dat de reactie van onze premier die mensen tot nog meer spectaculaire acties zal aanzetten. Erger is dat die randdiscussies ons doen vergeten dat de mens de oorzaak van de klimaatverandering is. Het laatste IPCC-rapport was zeer duidelijk. Het is hoog tijd dat we een doortastend klimaatbeleid voeren.

Wat me nog meer opviel, is wat de premier niet heeft gezegd. Geen woord over de CO2-uitstoot of hoe we die moeten beperken. Wel over technologieën, die ‘veelbelovender zijn dan ooit’. Gelukkig maar, we zullen ze nodig hebben, maar de technologie alleen zal het klimaatvraagstuk niet oplossen. Als ik naar onze premier luister, hoef ik me geen zorgen te maken over broeikasgassen, de technologie zal het wel oplossen. Het echte probleem zijn volgens hem de klimaatactivisten met hun extreme acties.

Ik begrijp niet wat er gebeurd is. Alexander De Croo is een leidersfiguur die het hoofd koel weet te houden, ook in zeer moeilijke omstandigheden. Dat heeft hij de voorbije jaren ruimschoots bewezen. Was dit echt een toespraak van zijn hand? Of heeft hij per vergissing een voorbereidend kladje gekregen en was er geen kans meer om dat te corrigeren? Het kan de besten overkomen, ook secretaris-generaal António Guterres was een verkeerde speech aan het voorlezen. Maar hij heeft zich wel herpakt.

Ludo Heselmans, Turnhout.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234