null Beeld Vrije Vogels / Het Laatste Nieuws
Beeld Vrije Vogels / Het Laatste Nieuws

Open Venster

‘Als je over pedofilie praat, betekent dat nog niet dat je de feiten goedpraat’

Ik wil graag reageren op de brief van Delphine Lecompte over pedofilie en de talloze reacties die ze daarop heeft ontvangen.

Als de Belgische staat en justitie ergens in falen, is het in de aanpak en bestraffing van pedofilie op basis van wetenschappelijke statistieken. Zaken alleen vanuit wetenschappelijk oogpunt bekijken is niet de oplossing, het is maar één van de mogelijke invalshoeken. Elk verhaal heeft twee kanten, soms zelfs meerdere kanten. En is niet elk verhaal grijs, een combinatie van zwart en wit?

Waar de samenleving vooral nood aan heeft, is veiligheid en dialoog. Wat slachtoffers nodig hebben, is erkenning en dialoog. Wat daders nodig hebben, is therapeutische begeleiding en dialoog. Dialoog staat centraal: het bespreekbaar maken van datgene waarover men doorgaans niet wil spreken.

Dankzij slachtoffergerichte herstelprojecten van onder andere de vzw Moderator gaan slachtoffers en daders met elkaar in dialoog. Het zijn zeer intense belevingen voor alle deelnemers, maar het brengt iets positiefs op gang. Sommige daders schamen zich dagelijks voor het leed dat ze iemand anders hebben aangedaan en werken daarom aan de erkenning van slachtoffers van seksueel misbruik via dergelijke projecten.

De intentie van iedere persoon die seksueel misbruik en pedofilie bespreekbaar wil maken, is zeer verschillend. De vraag waarmee sommigen blijven zitten is: hoe is het zover kunnen komen? Die vraag zou iedere burger zich moeten stellen. Er is inderdaad nood aan meer preventie, maar men dient ook verder te kijken naar alle factoren in onze maatschappij die bijdragen aan het mogelijk maken van seksueel misbruik en pedofilie. Zoals daders verantwoordelijk zijn voor hun daden, moet iedereen eens stilstaan bij zijn/haar verantwoordelijkheid. Iedereen over dezelfde kam scheren is gemakkelijk, maar niet de juiste manier.

Men kan discussiëren over de standpunten van Delphine Lecompte, maar men kan niet ontkennen dat ze heel wat reacties heeft uitgelokt. Maar erover praten betekent nog niet de feiten goedpraten. Laten we vooral een eerste stap zetten om samen in dialoog te gaan en te luisteren naar elkaar. Meer middelen zijn nodig voor organisaties zoals vzw Punt, vzw Moderator, CGG, JW en nog zoveel andere waar de samenleving nog nooit van gehoord heeft.

Misschien kun je het met me over een aantal bovenstaande punten eens zijn. Zou je deze brief helemaal gelezen hebben als je vanaf de eerste zin wist dat het geschreven is door een dader van seksueel misbruik bij een minderjarige? Ik denk het niet. En juist die houding moeten we veranderen.

Naam en adres bekend.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234