null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Als je twintiger bent, telt elke dag, elke week voor je jeugd voorbij is’

Er moet meer rekening gehouden worden met jongeren en jongvolwassenen bij de vaccinatiecampagne. Je kunt van een tiener, twintiger, dertiger of zelfs veertiger niet verwachten dat die zich een jaar lang als een kasplantje zal gedragen. Mijn vrienden houden nog maar weinig rekening met de coronamaatregelen en ik als 26-jarige ken geen énkele leeftijdsgenoot die zich wel altijd aan de regels houdt. In mijn vriendengroep zitten verschillende dokters die ook vrolijk deelnemen aan lockdownfeestjes, omdat ze dat écht nodig hebben, hoe aanstellerig dat ook mag klinken in boomer-oren.

Er wordt van ons verwacht dat we ons leven op slot doen uit solidariteit, terwijl wij de generatie zijn die is opgegroeid in een wereld waar je net egoïstisch móét zijn om succesvol te zijn. Kijk maar naar de multinationals, bedenkelijke en corrupte wereldleiders, het tekort aan verplegend personeel en een teveel aan kleine ondernemers. Dat is deels de wereld die voor ons gecreëerd is door de generatie waarvoor wij ons nu al bijna een jaar verplicht opsluiten.

Ikzelf word hoe langer hoe moedelozer. Ik mag als leerkracht in het middelbaar wel met 25 leerlingen in een lokaal kruipen en tijdens de pauze met 50 collega’s in een krappe leraarskamer vertoeven, maar mijn twee beste vrienden mag ik niet tegelijkertijd uitnodigen (en eigenlijk ook niet afzonderlijk, tenzij er zes weken tussen zitten).

Het ergste vind ik dat vijftigers zeggen dat het allemaal niet zo erg is en het wel voorbijgaat. Als je twintiger bent, telt elke dag, elke week voor je jeugd voorbij is en ik krijg het gevoel dat die van mij gewoon wordt weggegooid en ik daar op geen enkele manier inspraak in krijg. Er is te veel inspanning zonder ontspanning.

Wat mij daarnaast stoort, is dat we nu leven in een wereld van ‘dat mag’. En dan hebben we het ocharme over met drie vrienden gaan wandelen. Waar we vroeger een lastminutevlucht naar Berlijn konden nemen, moeten we nu blij zijn met de vrijheid om toch nog met drie mensen buiten te komen, mits voldoende afstand. Iedereen lijkt zich hierbij neer te leggen. Pas de bubbels a.u.b. aan per leeftijdscategorie. Aan jonge, sociale dieren vragen om zich te isoleren is hetzelfde als aan een walvis vragen om genoegen te nemen met een plonsbadje.

Fien, Antwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234