null Beeld ANP
Beeld ANP

Open Venster

‘Als men de lage middenklasse wil motiveren voor de energieomslag, moeten de overheden groene energie opwekken’

Lezersbrief

Ik wil graag reageren op de lezersbrief van Tom Keppens, mede-eiser van de klimaatzaak. Ik ga volledig akkoord dat milieuvriendelijke energie de toekomst is. Maar hij bekijkt alles vanuit het standpunt van mensen met een hoog inkomen. Veel mensen hebben een condensatieketel op gas gekocht (nog niet lang geleden geprezen als milieuvriendelijke oplossing), omdat een warmtepomp voor hun budget niet haalbaar was. Wat hij ook niet vermeldt, is dat men met louter een warmtepomp niet uit de kosten is. In de meeste huizen moet er ook verbouwd worden om naar dat systeem over te schakelen. Bovendien hebben sommigen niet de luxe om zich een afschrijvingstermijn van pakweg vijftien à twintig jaar te veroorloven.

Als men de gasprijs zou verhogen, kunnen mensen met een doorsnee-inkomen die deze energiebron gebruiken al zeker geen zuinigere energiebronnen meer aanboren. Als men de lage middenklasse wil motiveren om mee te stappen in de energieomslag, moeten de overheden groene energie opwekken (geen hout) en verkopen aan de gebruiker.

Sedert men door de toegenomen videoconferentie, de interieurs van mensen toont op televisie en in kranten en tijdschriften, valt mijn mond voortdurend open als ik die luxe zie. Deze bovenlaag kan zich kennelijk niet inbeelden dat de meeste mensen goed moeten nadenken vooraleer zij grote uitgaven doen. Wij hebben bijvoorbeeld een euro-6 diesel gekocht omdat een elektrische auto of fiets niet binnen ons budget past. Als men verplaatsingen wil verminderen, kan men beter in elk dorp een buurtsuperette voorzien.

Realiseert deze man zich dat de meeste mensen zich niet kunnen inbeelden om zelfs maar een duur proces aan te spannen? De klimaatzaak is een eliteproces. Bovendien draait de gemeenschap ook nog eens op voor de dwangsommen mocht deze groep het proces winnen.

Marlene De Smedt, Londerzeel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234