Jan Jambon speecht aan de vooravond de Vlaamse feestdag van vorig jaar. Beeld BELGA
Jan Jambon speecht aan de vooravond de Vlaamse feestdag van vorig jaar.Beeld BELGA

Open Venster

‘Als men wil dat deze feestdag iets betekent, moet men dan niet meer aandacht hebben voor álle Vlamingen?’

Lezersbrief

Aan de bijna vooravond van de Vlaamse feestdag heb ik enkele vragen en bemerkingen. In Humo kregen de federale en Vlaamse regering een rapport. Het federale rapport was in het algemeen veel beter dan het Vlaamse. Er ligt studiewerk klaar voor de Vlaamse regering om te slagen in een tweede zit.

Wat transfers betreft, krijgen wij al een aantal jaren informatie over geld dat van Vlaanderen naar Wallonië vloeit. Het zou nuttig zijn het totaalplaatje eens te bekijken: hoeveel federaal (en dus ook Waals) geld vloeit er naar Vlaanderen en bij uitbreiding naar Antwerpen? Hoeveel Vlaams geld vloeit er naar de hele Vlaamse regio en bij uitbreiding naar Antwerpen? Is dat in verhouding tot het aantal inwoners over het gehele Vlaamse grondgebied? Is er een probleem ontstaan in verband met overheidsinvesteringen door de jarenlange besparingen van de Zweedse regeringen? Men krijgt de indruk dat in Vlaanderen de infrastructuur is beginnen te verloederen. Heeft een stad als Brussel (vooralsnog de hoofdstad van het land én van de Vlaamse regio) geen recht op de grootste dotatie wegens het internationale karakter van die stad? Antwerpen vraagt nu opnieuw federale steun voor de strijd tegen drugs. Hoeveel steun heeft die stad al gekregen, destijds onder het bewind van Jan Jambon op Binnenlandse Zaken, en nu nog? Kan men in de strijd tegen de cocaïnehandel niet beter wachten op het federaal onderzoek? Er zijn ook drugsproblemen in Limburg en Brussel. Krijgen die voldoende aandacht? Kan men de focus ook eens leggen op de gebruiker, die meestal tot de hoge middenklasse behoort? Probeert men de aandacht voor het PFOS-schandaal te verleggen naar de drugshandel? Wat vandaag een hot item is, verdwijnt tegenwoordig nogal fluks uit de aandacht. Als men wil dat deze feestdag iets betekent, moet men dan niet meer aandacht hebben voor ‘alle’ Vlamingen? Niet enkel voor mensen met leeuwenvlaggen?

Marlene De Smedt, Londerzeel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234