Open Venster

‘Als multinationals belastingen betalen, hoeft er geen economische crisis te komen’

Vorige week kwamen zowel Bart De Wever als Gabriel Zucman aan het woord in HUMO en er zijn interessante raakvlakken. De Wever deelt zijn inzichten wat de economische gevolgen zullen zijn van de coronacrisis. Gabriel Zucman brengt in zijn bijdrage alternatieve pistes aan voor rechtvaardige inning van de belastingen. ‘Na de gezondheidscrisis zal er een economische recessie volgen die heel diep zal snijden,’ zegt De Wever en ter afronding van zijn interview: ‘Ik waarschuw nu al: de miljarden die nodig zijn om onze economie overeind te houden, gaan we met zijn allen betalen. De komende vijftien jaar wacht ons een langgerekte saneringsoperatie. Politici die nog allerlei cadeaus beloven, zijn charlatans. Ik ga dat dus niet doen.’

Mijns inziens hoeven politici geen cadeaus te beloven! Ze moeten gewoon de politieke moed tonen om de belastingontduiking in België, meestal via multinationals, aan te pakken. Twee weken geleden meldde De Tijd dat bedrijven in België in 2019 voor 172 miljard euro naar belastingparadijzen hebben doorgesluisd. Dat was niet strafbaar volgens de fiscus, het was zelfs een stap vooruit tegenover 2018. Toen bedroeg het namelijk 207 miljard! Een magere troost.

Bart De Wever vergist zich of is bewust blind en ik vrees het laatste, gezien zijn riedeltje dat de belastingdruk in België al onhoudbaar hoog is. Dat is inderdaad zo, maar niet voor de meest gewieksten onder ons. Als iedereen rechtmatige belastingen betaalt, hoeft er geen saneringsronde op ons af te komen en kunnen we onze uitstekende sociale bescherming behouden. Gabriel Zucman pleit voor een vermogensbelasting, maar vooral ook voor actie aangaande belastingontduiking die maakt dat maatschappelijke noden en crisissen zoals nu niet kunnen worden opgevangen zonder weer de midden- en lage inkomens en de kmo’s te treffen. Hij geeft een aantal duidelijke en haalbare maatregelen aan, ook om al de klassieke tegenargumenten te counteren. Bedrijven laten betalen in het land waar ze hun producten verkopen en geld verdienen, een recept dat trouwens ook door de OESO wordt voorgesteld, is een eenvoudig en probaat middel.

Het best kan dit mondiaal of op Europees vlak, maar ook België kan moedig zijn: denkt men nu echt dat bijvoorbeeld IKEA, dat een omzet van 1 miljard euro draait in België, het land gaan verlaten omdat ze een billijke belasting moeten betalen? En als ze dat willen doen, laat ze vertrekken. De ruimte zal snel worden ingevuld, misschien door plaatselijke bedrijven, die de regels wel willen of moeten respecteren.

Guido Ebraert, Dilbeek.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234