Huisarts Beeld Getty Images/Maskot
HuisartsBeeld Getty Images/Maskot

humoOpen Venster

‘Als puntje bij paaltje komt, is het Belgische gezondheidssysteem er alleen voor de happy few’

Lezersbrief

Nadat mijn huisarts me naar een specialist had doorverwezen, nam ik contact op met de afsprakendienst van een groot Vlaams ziekenhuis. Ik kreeg te horen dat er een wachtlijst was: een consult bij de specialist kon pas over drie maanden worden ingepland. Toen ik aangaf dat mijn probleem al maandenlang aansleepte en eerdere consulten/behandelingen niets hadden opgeleverd, kreeg ik te horen: ‘Het kan vlugger - over 2 à 3 weken - als u privaat consult komt.’ Maar dat zou me het drievoudige kosten, zonder terugbetaling door het ziekenfonds bovendien.

Voor mij is dat geen optie: ik ontvang een invaliditeitsuitkering en betaal en me al blauw aan allerhande medische kosten.

Omdat hetzelfde wellicht geldt voor veel andere mensen in mijn situatie, durf ik die gang van zaken in Humo aan te kaarten. Het Belgische gezondheidssysteem wordt telkens weer geprezen, maar als puntje bij paaltje komt, is het er alleen voor de happy few. Behalve klassenjustitie bestaat er blijkbaar ook klassengeneeskunde.

Wellicht zijn de ereloonsupplementen wettelijk, maar daar hebben ik en vele anderen geen boodschap aan. We ondergaan de discriminatie die eruit volgt, we lijden zonder dat iemand zich er iets van aantrekt. Wie durft daar iets aan te doen?

Naam en adres bekend

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234