Open Venster

‘Als specialisten al op 1 januari weten wat eraan komt, lijken elf weken een eeuwigheid’

Redactie

Zaterdag 16 mei 2020 werd premier Wilmès aan het UZ Sint Pieter te Brussel verwelkomd door een ontvangstcomité dat haar de rug toekeerde. Deze groep hulpverleners gaf hiermee een duidelijk signaal, n.l. dat zij door de overheid in de steek zijn gelaten. Het siert Wilmès dat zij begrip toonde voor dit statement. Maar zij mag wel symbool staan voor het falende beleid van diverse ministers en de verwarrende adviezen van sommige experten.

De tijdlijn van de crisis toont duidelijk aan dat de Chinese instanties en de WHO toch wel voldoende snel en kordaat hebben gehandeld. Het bestaan van het bijzondere virus werd door de WHO op 1 januari wereldkundig gemaakt. Met even later dan de genetische code. Bij ons werd op 12 maart de algemene lockdown afgekondigd. Dan zijn er dus al elf weken gepasseerd. Als specialisten op 1 januari weten dat zonder maatregelen het aantal besmettingen exponentieel gaat oplopen, lijken me die elf weken een eeuwigheid.

Ik meen me eerste reacties van Marc Van Ranst te herinneren als gematigd, vergelijkbaar met griep … dus vrij geruststellend. Wat een verschil met viroloog Marc Wathelet, die al zeer snel de ernst verkondigde (zie het interview in Humo).

Wat betreft de woonzorgcentra is de lockdown onvoldoende gebleken, getuige het groot aantal overlijdens. Dat heeft ermee te maken dat men de besmettingsweg niet heeft gesloten, via het zorgpersoneel. Ik wil geen steen werpen, want zij zijn de soldaten die de oorlog over zich heen hebben gekregen. Maar het systeem klopte niet. Een werkbare aanpak zou met testen en degelijk beschermingsmaterieel geweest zijn voor alle zorgkundigen en medewerkers.

Ik weet het: achteraf is het makkelijk praten, maar vanuit een risicoanalyse die men ruim vooraf kan maken zou men dit allemaal klaar hebben kunnen liggen om bij een ramp snel te implementeren. Pas toen het kalf meer dan half verdronken was, zijn de strenge maatregelen geadviseerd. We zullen het houden op voortschrijdend inzicht.

Mijn gedachten zijn bij velen die door dit falende beleid naasten hebben moeten verliezen.

Luc Vercammen, Zandhoven.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234