energiefactuur mario Beeld Florian Van Eenoo Photo News
energiefactuur marioBeeld Florian Van Eenoo Photo News

humoOpen Venster

‘Als TotalEnergies deze praktijk elke maand toepast bij een paar duizend klanten, is dat nog een gigantisch spaarcentje erbij voor het bedrijf’

Lezersbrief

Mijn vader is 90 jaar en alzheimerpatiënt. Voor gas en elektriciteit is hij al jaren klant bij TotalEnergies. Dat liep lang goed, hij had geen klachten. Toen hij niet meer in staat was zelf zijn administratie en rekeningen te beheren, werd ik aangesteld om die taak van hem over te nemen – en begonnen de problemen.

Ik nam contact op met het bedrijf om de facturen te laten doorsturen naar mijn adres in plaats van het zijne. Dat ging een tijdje vlot. Tot vorig jaar. Ineens kwamen facturen niet meer door en kreeg ik meteen een herinneringsbrief. Omdat ik de gewoonte heb facturen onmiddellijk te betalen als ze binnenkomen, tilde ik daar erg zwaar aan. Ik begon systematisch enkele dagen voor de facturen normaal verstuurd werden telefonisch contact op te nemen met het bedrijf met het verzoek de factuur door te mailen. Dat gebeurde ook.

Nu de energieprijzen voor veel gezinnen een gigantisch probleem zijn en er dus veel getelefoneerd wordt, raak je niet meer binnen bij TotalEnergies. Resultaat: de voorschotfacturen worden me opnieuw niet meer toegestuurd. Ik ben ze dan per mail beginnen op te vragen. Geen resultaat. Het bedrijf antwoordt niet op mails, blijkbaar.

Gisteren kreeg ik opnieuw een herinneringsbrief met de melding dat het voortaan voortaan extra kosten van 7 euro per factuur aanrekent. Nadat ik ermee had gedreigd naar de pers te stappen, kreeg ik die nacht om 3.02 uur de factuur voor de volgende maand binnen.

Het bedrijf verstopt zich achter het argument dat je zélf de factuur kunt opvragen via de klantenzone. Dat is niet helemaal waar. Voor je dat kunt doen, moet je een wachtwoord ingeven, en dat heb ik niet. Mijn vader herinnert het zich niet meer. Stel dan gewoon een nieuw wachtwoord in, zou je denken. Maar dat kan niet: een nieuw wachtwoord kiezen kan alleen als je eerst het oude intoetst. En zo blijf je bezig.

Als TotalEnergies deze praktijk elke maand toepast bij een paar duizend klanten, is dat boven de buitenproportionele overwinsten toch een gigantisch spaarcentje erbij voor het bedrijf. Ik noem het door de overheid toegestane georganiseerde diefstal.

Myriam Roeland, Sint Amandsberg

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234