Open Venster

‘Als we het gedrag van de jongeren beter monitoren, hoeven we de 65-plussers niet op te sluiten’

Ik lees met stijgende verbazing over de voornemens om de 65-plussers voor langere tijd een totale lockdown op te leggen. De belangrijkste reden zou zijn dat die kwetsbare groep beschermd moet worden. Maar als de jongere generatie zich nu eens aan de maatregelen zou houden, zouden we al een heel eind verder staan.

Ik ben 65 jaar en ga vier keer per week anderhalf uur fietsen door beemd en bos. Ik ontmoet constant jonge twintigers die minstens met z’n drieën op pad zijn en vrolijk keuvelend de sociale afstand aan hun laars lappen. Gisteren rond 18 uur zaten niet minder dan zeven jonge kerels en meisjes op de dorpel van het jeugdhuis in mijn dorp knie aan knie te socializen. Van afstand geen sprake. Het jonge personeel van de plaatselijke supermarkt loopt onbeschermd tussen de rekken, gisteren zelfs met drie, overleggend wat er in de winkel moet gebeuren. Mondbescherming of afstand? Nooit van gehoord. Ze waren wel vriendelijk, want toen ze mij onvermijdelijk kruisten, groetten ze mij hartelijk. 

Als we het (a)sociale gedrag van een aantal mensen beter zouden monitoren, dan hoefden we er niet aan te denken om mensen in de herfst van hun leven een half jaar op te sluiten. 

O ja, er was nog het volgende argument te lezen: ‘Het zijn niet de 65-plussers die de economie doen draaien.’ Pardon? Wie gaat frequent op restaurant, wie heeft er de middelen om zich beter te kleden? Wie zit er in concert- en theaterzalen? Wie bestelt er nog reizen bij reisbureaus? Wie koopt er auto’s van een hogere prijsklasse?

Terloops: ik speelde vóór de coronacrisis twee keer per week met 20-jarigen in een zaalvoetbalcompetitie (ik ben de minst gepasseerde keeper van de reeks). Ik ben niet van plan om mij tot eind van het jaar te laten opsluiten. Dat wordt dus burgerlijke ongehoorzaamheid (zonder anderen in gevaar te brengen), en ik zal niet de enige zijn.

Naam en adres bekend.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234