null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Als we met onze tickets naar de GP van 2022 mogen, zou veel ellende goedgemaakt zijn’

Lezersbrief

Zondag laatstleden vertrok ik met mijn twee zoons rond 8 uur ’s morgens richting Francorchamps voor de Grote Prijs Formule 1, één van de mooiste circuits ter wereld, zo niet het mooiste. Goedgemutst namen we nog de zoon van een vriend mee, die voor de eerste keer in zijn leven een formule 1-wedstrijd zou bijwonen.

Op 10 kilometer van het circuit stond een politiepost opgesteld. Ik sprak de politie-inspecteur aan en hij vertelde ons dat we wat verder rechts konden parkeren. Geen verdere uitleg waarom. De man was vriendelijk en wij reden door, maar zagen niks speciaals en vervolgden dan maar onze weg richting circuit.

Wat verder kwamen wij op een rotonde, waar de politie met veel moeite het verkeer stond te regelen en waar een auto met Luxemburgse plaat een afrit van de autosnelweg opreed (in de tegenovergestelde richting dus). Er heerste chaos en auto’s stonden overal geparkeerd. Het was voor mij niet de eerste keer dat ik Francorchamps bezocht voor de F1 en ik heb nooit anders geweten, maar nu zag je bij de politiemensen duidelijk de machteloosheid op hun gezicht.

Hier en daar zagen we verlaten moddervelden die als parking hadden gediend en waar ik ook 16 euro voor had betaald, maar die werden dus blijkbaar niet meer gebruikt. De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat ik zaterdag al een mail had gekregen over de parkings en dat er ‘alternatieven’ waren. Die mail heb ik pas maandag gezien.

De politie vertelde ons dat wij konden kiezen: ofwel te voet (ongeveer één uur) richting circuit, ofwel met een bus mee. Maar er stonden al behoorlijk wat mensen aan te schuiven en er passeerden ons zelfs bussen waar niemand op zat. We begrepen er niets van, maar een vriendelijke steward gaf uitleg en zei: ‘Franchement, à pied, monsieur, ça va.’

Zo gezegd, zo gedaan. Aan de ingang bleek opnieuw veel volk aan te schuiven. De tickets en het covid-certificaat werden gecontroleerd. We hoorden de Porsches al voorbijrazen en ondanks de koude en de motregen waren we opgetogen dat we op het circuit waren. Rond halfdrie deden de bolides hun verkenningsronden, de massa was opgetogen en wij ook, omdat wij Max Verstappen als eerste zagen komen (ja, als Belgen zijn we fan van Max en een Japans automerk). Om 15 uur begon het verkeerd te lopen. Het begon harder te regenen en de start werd uitgesteld.

Omstreeks 16.30 uur begonnen heel wat mensen gefrustreerd het circuit te verlaten en hield de entertainer van het circuit ervan de toeschouwers te paaien door te zeggen dat ze nog enthousiast waren. Niets was minder waar! Toen kwam de medical car een paar keer rondrijden om het circuit te verkennen en een reinigingswagen verwijderde het overtollige water.

Uiteindelijk beslisten de organisatoren samen met de automobielfederatie om de auto’s nog een paar ronden te laten rijden achter de safety car. Dit was rond 18 uur en het regende nog even hard als om 16.30 uur. Waarom kon men de toeschouwers om 16.30 uur niet inlichten dat de wedstrijd niet meer zou doorgaan? Mijns inziens wist men op dat moment al dat er geen wedstrijd meer zou plaatsvinden. Na 18 uur kwam dan de officiële mededeling dat Max de grand prix had gewonnen. Zowel Hamilton als Verstappen beaamden dat men hen enkele rondjes heeft laten rijden om het een wedstrijd te kunnen noemen en zodanig alle verplichtingen had nagekomen om het financiële plaatje te laten kloppen.

We verlieten dan maar het circuit, doorweekt, moe en gefrustreerd en zaten rond Luik nog een uur in de file. Een off-day in alle opzichten, afgezien van enkele lichtpuntjes. En nu is het dus afwachten wat er gaat gebeuren. Een mededeling luidt als volgt: ‘Samen met de organisator van de Grote Prijs van België werken we verschillende opties uit voor de bezoekers, uit waardering voor hun engagement.’

We wachten in spanning af, want 140 euro voor een ticket is toch veel geld. Als we die tickets zouden kunnen gebruiken voor de GP van 2022, is er al veel goedgemaakt. Maar dat zal nog moeten blijken.

Tom Slabbaert, Zele.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234