null Beeld Geert Van De Velde Humo 2020
Beeld Geert Van De Velde Humo 2020

Open Venster

‘Armoede blijft je hele leven aan jou kleven’

Lezersbrief

Eindelijk eens mensen die zeggen dat je er zonder hulp niet kunt raken, zoals Helmut Lotti en Mohamed Ridouani in Humo 4172 (‘Working Class Heroes’). ‘Je maakt je eigen geluk, je zorgt voor je eigen succes’: dat is zever, alleen raak je niet ver.

Ik ben in armoede opgegroeid bij mijn grootmoeder, een moeilijk mens. Zoiets blijft je hele leven aan je kleven. Nooit heb ik enige steun gehad van familie, ik was een ongewenst kind. Ik heb in een krot van een huis gewoond, de wc was buiten, ook een plank met een gat erin. Er was geen warm water, geen chauffage.

Er werd geen geld uitgegeven aan plezier of verzorging, mijn tanden stonden rot in mijn mond. Ik zag er ook arm en onverzorgd uit en op school werd ik uitgesloten. Mensen zijn wreed, ik kan zoveel pijnlijke verhalen vertellen. En de schaamte, die gaat nooit weg. Het gevoel minder te zijn gaat nooit weg.

In 1980 ben ik beginnen te werken en zorgde ik ervoor dat ik thuis weg was. Ik ben begonnen met niks en er is nog altijd weinig, want alleen raak je niet ver. Ik heb altijd hard gewerkt, al veertig jaar, maar ik heb niet genoeg om status te laten zien. Iedereen rondom mij zijn tweeverdieners of ze hebben van thuis veel meegekregen. Ik werk tussen mensen die het financieel een pak beter hebben en hoger op de maatschappelijke ladder staan. Ik hoor er niet bij, uitgesloten, pijnlijk. Het is het kastensysteem van de middenklasse.

Armoede stinkt en het is een stank die je zelden kwijtraakt, want hij zit ingebed in je hele wezen, in je zijn, je denken en je doen. Armoede is vernederend.

Patricia Hens, Wijnegem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234