null Beeld ThinkStock
Beeld ThinkStock

humoOpen Venster

‘Artsen en psychiaters zijn niet opgeleid om psychofarmaca af te bouwen’

Lezersbrief

Volgens Stephan Claes, hoogleraar psychiatrie aan de KU Leuven, slikken te veel mensen pillen om het leven aan te kunnen. Er gaan jaarlijks vierhonderd miljoen dosissen psychofarmaca over de toonbank, meer dan een miljoen pillen per dag. Zijn verklaring: ‘Mensen lijden aan het leven en hebben vooral last van chronische stress.’

Het lijkt me wat makkelijk om het overmatige pillengebruik te wijten aan de samenleving en de druk die we ervaren. Artsen en psychiaters die die psychofarmaca voorschrijven, mogen ook eens in eigen boezem kijken. Ik werk al zo’n acht jaar als ervaringsdeskundige in de geestelijke gezondheidszorg, en als ik van cliënten hoor welke medicatie ze voorgeschreven krijgen, val ik geregeld van mijn stoel van verbazing.

Het gaat niet alleen over het grote aantal verschillende medicamenten, maar ook over de hoge dosissen en de neveneffecten die ze ervaren. Veel artsen en psychiaters redeneren ook als volgt: ‘Oké, je hebt veel last van neveneffecten zoals sufheid, verwardheid en gewichtstoename, maar voor het overige gaat het prima. Dus blijf een hoge dosis slikken.’ Nochtans moeten de cliënten hun leven kunnen leiden op een manier die bij hen past. Dat is nog te veel een taboe in de geestelijke gezondheidszorg.

In haar boek ‘Minder slikken’ (uitgeverij Boom) schrijft de Nederlandse psychiater Remke van Staveren dat artsen en psychiaters wel worden opgeleid om psychofarmaca voor te schrijven, maar niet om die af te bouwen. Veel artsen zijn bang om medicatie af te bouwen of weten niet goed hoe ze dat het best kunnen doen. Dat is de kern van het probleem.

Afbouwen betekent in eerste instantie minder slikken en dan pas, als het kan en als iemand dat wil, ermee stoppen. Medicatie kan zinvol zijn, schrijft Remke van Staveren, maar we slikken te veel, te lang, én soms in gevaarlijke combinaties. Haar boek is gebaseerd op wat tot nu toe wetenschappelijk bekend is over verantwoord afbouwen, en op ervaringsverhalen van cliënten. Het is een steun voor iedereen die minder medicatie wil slikken, en verplichte literatuur voor elke arts en psychiater die psychofarmaca voorschrijft.

Tom Van den Abeele, Laken.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234