null Beeld Klaas De Scheirder
Beeld Klaas De Scheirder

Open Venster

Bart De Wever en 21 juli: ‘Les nouveaux néerlandais sont arrivés’

Lezersbrief

Naar aanleiding van onze nationale feestdag profileerde Bart De Wever zich nog maar eens als een tactvol en empathisch politicus. Terwijl België rouwt na de rampzalige overstromingen, die vooral vooral Wallonië troffen, vond de N-VA voorzitter 21 juli het uitgelezen moment om zijn natte droom kenbaar te maken: een onafhankelijk Vlaanderen als opstapje naar een confederaal Nederland, waarvan Vlaanderen deel zou uitmaken. Les nouveaux Néerlandais sont arrivés.

Oef, je laatste adem uitblazen als (Zuid-)Nederlander: het is toch wat anders dan als Belg sterven. Perfecte timing, meneer De Wever. Hopelijk zullen Vlamingen met een hart en een minstens tot 2024 werkzaam langetermijngeheugen u daarvoor bij de volgende verkiezingen afstraffen.

Eerder al stelde Peter De Roover, N-VA-fractievoorzitter in de Kamer, al in Knack: ‘Ik ben voorstander van realpolitik: choose your battles.’ En meneer De Wever, zelf zei u op 11 juli in ‘Het journaal’ op Eén: ‘In 2024 wordt het confederalisme of niets.’ In Humo had u het over een staatshervorming in 2024, die moet leiden tot een ordentelijke boedelscheiding.

De N-VA is een brede volkspartij die staat voor een ‘inclusief nationalisme’, getuige nog uw essay ‘Over identiteit’. Eigen volk eerst, maar dan in alle kleuren van Benetton. In een maatschappij waar superdiversiteit de realiteit geworden is, lijkt dat me eerder slecht geënsceneerd boerenbedrog, in de hoop wat stemmen te kunnen afsnoepen van Vlaams Belang en CD&V, dan een serieus politiek programma.

Dat de nu al zorgwekkende kloof tussen arm en rijk alleen nog zal groeien (we kunnen nu al raden wie, bij de volgende besparingsronde, van u weer de tering naar de nering zal mogen zetten) is waarschijnlijk collateral damage van uw realpolitik.

Blijkbaar vinden ook uw epigonen, waaronder meneer De Roover, met hun voorliefde voor academische terminologie, zichzelf minstens even slim als Machiavelli, Richelieu, Metternich of Kissinger. Arm Vlaanderen!

Als republikein plots het Belgische vorstenhuis inruilen voor het huis van Oranje (Willem van Oranje kwam uit Duitsland en sprak alleen Frans!) en de Mocro Maffia, Heineken Pilsener en meer van dat leuks welkom heten: het is een bocht die kan tellen.

Uw nieuwe natiestaat — een Groot Nederland, waarbij 1585 ongedaan wordt gemaakt — lijkt mij eerder een perverse droom van enkele nazaten van collaborateurs, van rancuneuze nationalisten die de repressie na beide wereldoorlogen nog niet verteerd hebben.

Alain Olivier, Antwerpen

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234