null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Bart De Wever is vooral bekommerd om de petrochemische industrie in Antwerpen’

Lezersbrief

Het weekend is het momentje bij uitstek voor de N-VA om plannen uit te rollen, ballonnetjes op te laten en verdeeldheid te zaaien. Het past helemaal in hun verrottingsstrategie. Zaterdag werd Bart De Wever geïnterviewd in ‘De ochtend’ op Radio 1 en zoals gewoonlijk werd er in elke nieuwsuitzending op voortgeborduurd. De N-VA wil met een wisselmeerderheid de verlenging van twee kerncentrales helpen goedkeuren.

Let wel, zelf heb ik ook mijn bedenkingen over de kernuitstap. Of we al dan niet alle kerncentrales sluiten in 2024, zou gebaseerd moeten zijn op een in consensus genomen beslissing door de federale regeringspartners, aangevuld met een sluitend en gedetailleerd toekomstplan. De energievoorziening is immers een basisbehoefte. De Zweedse regering met de N-VA wilde de uitbating van de kerncentrales verlengen, maar had geen sluitend alternatief op lange termijn, waardoor er geen knopen werden doorgehakt en men ter plaatse bleef trappelen.

Inmiddels hebben we gelukkig al vernomen dat de Vivaldi-partijen niet in de val zijn getrapt. Als we energietekorten willen vermijden, zijn wij naar mijn mening het meest gebaat met een mix van bronnen: de verlenging van twee kerncentrales, nieuwe gascentrales, exponentiële uitbreiding van groene alternatieven, uitgezonderd het gebruik van op hout gebaseerde producten, want die zijn schadelijk voor de gezondheid en hout geeft de opgeslagen CO2 terug af bij verbranding. Zo maken wij ons land minder afhankelijk van relatief dure energie die wij moeten aankopen bij de buurlanden.

Aan het einde van het energieluik van het interview, vernamen we dat de wens om de levensduur van de kerncentrales te verlengen vooral werd ingegeven door een bekommernis om de petrochemische industrie in Antwerpen te vrijwaren. Dus eerder niet uit empathie voor de bevolking die eventueel onder stroomtekorten zou lijden. De N-VA probeert zich te profileren als breed gedragen volkspartij en positioneert zich tussen de extreme en de klassieke partijen. De partij noemt zich inclusief en ondernemingsgericht. Vertegenwoordigen de klassieke partijen dan al niet het midden? En hoe breed gedragen is die volkspartij dan eigenlijk? Wat bedoelt men hier met inclusief? Enkel voor mensen die ondernemingsgezind en succesvol zijn? Of ook voor armen, ouderen, chronisch zieken, niet-nationalisten, niet conservatieven, laaggeschoolden… Had Bart De Wever overigens enkele dagen terug ook niet de hand uitgestoken naar Vlaams Belang als die bepaalde kopstukken zou opzijzetten? Had hij ook niet de hand geweigerd van Open VLD, die de plooien wilde gladstrijken met zijn partij nadat de Vlaamse liberalen niet onvoorwaardelijk wilden instappen in zijn toenmalige bubbel van vijf omdat de krijtlijnen om een regering te vormen al grotendeels waren uitgetekend en zij dan ook hun zusterpartij nog eens moesten laten vallen?

Marlene De Smedt, Londerzeel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234