null Beeld HUMO
Beeld HUMO

open vensterafscheid martine tanghe

‘Bedankt, Martine!’ Uw reacties op het afscheid van Martine Tanghe

Vanavond zal Martine Tanghe voor het laatst ‘Het journaal’ presenteren. Humo vroeg aan de mensen die naast haar lopen wie de vrouw is die Vlaanderen 42 jaar lang met passie en metier door de wereldactualiteit gidste. Maar dat haar afscheid ook onze lezers niet onberoerd laat, kunt u hieronder lezen.

Redactie

‘Bedankt dat u bij ons was’

Lieve Martine, u was er altijd, winter en zomer, in goede en slechte nieuwsdagen, het grootste deel van mijn leven. We hebben veel meegemaakt in 42 jaar tijd. Ik was 7 toen ik u voor het eerst zag en nu ben ik 47 en scheiden onze wegen. Dat zal raar doen. Uw collega’s zullen het van je overnemen, maar als ik eerlijk ben, is er maar één Martine. Ik wens u nog veel geluk en liefde in uw verdere leven. En om in uw woorden af te ronden: bedankt dat u bij ons was.

Danny Huybrechts, via mail.

‘De huiskamer zal leeg zijn zonder uw warme stem’

Lieve Martine, ik keek al die jaren steeds naar het nieuws op de VRT als u anker was. Met uw mooie uitspraak en perfect verstaanbare stem hebt u steeds met veel liefde het nieuws gebracht. Soms met een glimlach, maar soms ook ontroerend: toen u enkele weken geleden het overlijden van een goede medewerker moest aankondigen stonden de tranen in uw ogen en trilde uw stem. Ik zal u missen en het nieuws zal nooit meer hetzelfde zijn zonder u. De huiskamer zal leeg zijn zonder uw warme stem, waarvan wij al die jaren konden genieten. Geniet nu maar van uw pensioen en van uw familie. Ik wens u nog veel geluk bij alles wat u nog gaat doen en hopelijk zien we u nog eens terug op tv.

Eveline Kestelyn, Maarkedal.

‘Je gaf het nieuwe een echt gezicht’

Als de VRT de naam ‘huis van vertrouwen’ draagt, dan heb jij daar een groot aandeel in. Vertrouwen in woord, in lichaamstaal, in emotie. Je gaf het nieuws een echt gezicht. Het ga je goed.

Anne Vanwelden, Lievegem.

‘Mijn kleinzoontje heeft lang teruggelachen’

Mijn kleinzoontje zat vaak op mijn schoot tijdens het 7 uurjournaal. Bij het afsluiten en je laatste woorden van het nieuwsbericht keek je met een zachte glimlach, mijn kleinzoontje heeft lang teruggelachen. Na de bewegende beelden van het nieuws lachte hij je altijd toe. Zo lief, ik vergeet het nooit.

M.-J. Wens, Kapellen.

‘Jij bent de allergrootste geworden’

Martine, jij bent als meisje klein begonnen. Kleine meisjes worden groot, maar jij bent de allergrootste geworden. Het ga je goed, Martine!

Jo Giebens, via mail.

‘De nieuwsdienst staat voor een zware opdracht’

Respect, een 10/10 voor vakmanschap, inleving en mimiek, en een 11/10 voor taal. De nieuwsdienst staat voor een zware opdracht nu ze haar zien vertrekken.

Werner, Berchem.

‘Je was een baken in de duisternis’

Martine, je was een baken in de duisternis. Altijd ter zake, met een perfecte uitspraak en een verzorgd voorkomen. Bedankt!

Herman Vanderveken, Gran Canaria.

‘U raakte de juiste snaar’

Martine, bedankt, we gaan u zo missen! U had steeds het hart op de juiste plaats, u raakte bij mij, in alle omstandigheden, bij soms moeilijk nieuws, de juiste snaar. Van mij mocht u gewoon doorgaan.

Arthur, Hofstade.

‘Het ga je goed’

Geniet nog met volle teugen van je verdere leven, het ga je goed.

Marc, Wilrijk.

‘In jou zag ik dikwijls mezelf, gedreven in de job’

Lieve Martine, in jou zag ik dikwijls mezelf, gedreven in de job. Jij als nieuwsanker van wie ik hield, ikzelf als verpleegster. We zijn even oud en moeten met pensioen na 42 jaar werken. Ik zag dikwijls je emoties na het lezen van onrechtvaardige gebeurtenissen of triestig nieuws, waarvan ik net als jij zou willen schreeuwen hoe kwaad het ons maakt. Ik vond je een lieve spreekster. Ik ben altijd trouw gebleven aan de VRT, door de fijne mensen die er zijn, zoals jij. We gaan je missen, maar hopelijk zien we je nog eens. We wensen je alle liefs en goeds toe in je verdere leven, met een dikke knuffel en een heel dikke dankjewel dat jij er was!

Elisa Peeters, Vilvoorde.

‘Doe haar een wereldreis cadeau’

Zelfs al is uw opvolging verzekerd, toch blijft u het toon- en voorbeeld van het journaal en zult u gemist worden! Wegens coronatoestanden zal er geen afscheidsfeest zijn. Kunnen we niet met zijn allen bijdragen voor een waardig afscheidsgeschenk: een wereldreis? Of een fonds voor een Martine Tanghe-prijs voor correct taalgebruik? Neemt iemand het initiatief?

Julia Liekens, via mail.

‘Ik wist in het begin al: dit is een eersteklas journaliste’

Ik zat in mijn laatste jaar aan de KU Leuven toen Martine Tanghe in bikini op de cover van Humo stond. Collega’s kotstudenten en ikzelf vonden het mooi. Toen trok zoiets nog de aandacht. Daarna begon mijn loopbaan en mijn sociaal leven. Ik was dan ook weinig en op onregelmatige uren thuis. Ik kon de journaals niet met enige regelmaat volgen. Maar toen wist ik al: dit is een eersteklas journaliste.

Al die tijd slaagde ze er wonderwel in haar privéleven privé te houden. De kroon werd een beetje ontbloot toen Sigrid Spruyt in interviews kritiek uitte op Martine Tanghe. Ik was verrast en een beetje geschokt. Maar daar bleef het bij. Overigens vond ik ook Sigrid een eersteklas journaliste.

De laatste tien jaar zag ik Martine meer op het scherm. Haar presentatie was misschien nog beter geworden. Door ervaring en gelouterd door het leven kwam ze steeds meer over als een anker. Ik en met mij velen hadden er wat aan. Een anker zoals er geen tweede bestaat. Velen raken niet tot aan haar enkels en spelen in tweede klasse of zelfs nog lager.

Benieuwd hoe ze er definitief een punt achter zet. Wellicht met een warme ‘Dank dat u bij ons was’. Het ga je goed, Martine.

Marcel Baeten, Hoeilaart.

Een man van 78 mag wel de VS leiden’

Martine wordt op haar 65ste niet meer geschikt bevonden om het anker van het televisiejournaal te zijn , maar om een wereldmacht als Amerika te leiden is het geen enkel probleem dat je al 78 bent. Als er inderdaad intelligent leven bestaat in het heelal, moeten die zich toch wel een kriek lachen als ze over planeet aarde lezen in The Planet Today? Ze kwamen al niet meer bij van het lachen toen ze hoorden dat de zelfverklaarde intelligentie op planeet aarde zich had laten ringeloren door godbetert vleermuizen.

Raf Vandenbergh, Gent.

‘Hartelijk dank voor al die jaren’

Hartelijk dank voor al die jaren, je rustige stem en je pittige blik. Geniet van je andere leven, we gaan je erg missen!

Claire, De Haan.

‘Hopelijk zien we u nog eens terug’

Lieve Martine, geniet van uw pensioen en van uw tijd met uw familie en vrienden. Bedankt voor alle nieuwsmomenten, goede en sombere. U bracht ze stijlvol en met veel liefde voor uw vak. Hopelijk zien we u nog eens terug op het scherm. Bedankt, tot ziens en veel geluk.

Marie, Wingene.

‘Blijf een prachtvrouw’

Ik hoop dat u van u pensioen zult kunnen genieten en vooral zult blijven zoals u was: een prachtvrouw zonder te denken dat ze meer is dan iemand anders omdat ze bij de tv heeft gewerkt. We gaan u missen.

Anita Vervoort, Elewijt.

‘Gefeliciteerd!’

Gefeliciteerd met uw mooie carrière en veel kleine en grote pensioengeneugten gewenst.

Annemie Vanheertum, via mail.

‘Ik kijk al uit naar haar dagboek’

Ze is een vertrouwde afspraak, een integere vrouw die streng en emotioneel kan zijn, een anker bij vele grote presentaties als verkiezingen, Kom op tegen Kanker... Ze lijkt een vriendin die elke keer dag komt zeggen en nieuws bij zich heeft. Ik gun haar een fijn pensioen maar ik ga haar enorm missen. Het lijkt even of er moet een nieuw boek geschreven worden, daar op de VRT. Ik kijk al uit naar haar eigen dagboek. Bedankt voor al je schermtijd, je informatie en analyses.

Gitta Bellens.

‘Geniet van je pensioen!’

Geniet van je pensioen. Bedankt voor al die jaren, je prachtige stem en duidelijke bewoordingen!

Christel Jansen, Deurne.

‘Ik zal haar missen’

Ik zal haar missen. Voor mij is nieuws op tv alleen echt nieuws als Martine het vertelt tijdens het journaal.

Linda De Wolf, via mail.

‘Vaarwel, Martine!’

Vaarwel, Martine! We zullen je niet vergeten.

Sabine Van Hoecke, via mail.

‘Martine, Martine’

Louis Neefs had het dan wel niet over jou, maar jij verdient net zo goed een ode! Zoals velen met mij zal ik vooral je heerlijke taalgebruik missen. Ik ben zelf erg bezig met taal en kan mij doodergeren aan de vele grammaticale fouten (ook bij de nieuwslezers) die standaardtaal lijken te zijn geworden, maar het niet zijn. Van de veel voorkomende foute constructie ‘De mensen waarvan we weten...’ gaan de haren in mijn nek meteen rechtstaan. Waar gaan we naartoe met onze Nederlandse taal, vraag ik me vaak af. Om maar te zeggen dat ik je ontzettend ga missen en dat is het understatement van de eeuw... Bedankt voor al die jaren, ik genoot telkens weer. Je was een verademing in de huidige taalchaos. Hopelijk verdwijn je niet helemaal van het scherm en zien we je zo nu en dan nog eens terug. Geniet van je pensioen, je hebt het meer dan verdiend! Heel veel liefs.

Myriam, Hasselt.

‘We gunnen je van harte de rust’

Naar het nieuws kijken en luisteren was steeds een genot als we jou in beeld kregen. Duidelijk en mooi taalgebruik. Het zal veranderen nu, we zullen je missen, maar we gunnen je van harte de rust na zovele jaren. Geniet van je pensioen, Martine, en van de dingen waar je vroeger geen tijd voor had. Alle goeds en liefs gewenst.

Marc Geeraerts, Antwerpen.

‘We gaan u missen’

Geniet van uw pensioen, Martine, we gaan u missen.

Nelly, Heule.

‘Haar afscheid brengt sloten weemoed naar boven’

Het artikel over Martine Tanghe in Humo 4185 is prachtig, zowel wat betreft inhoud als woordkeuze. Zelden zo ‘n kwalitatief artikel gelezen. Het respect van de aangehaalde collega’s droop ervan af, evenals de bewondering, zeer terecht. Dat ik na 30 november haar rust, haar objectiviteit (met een vleugje eigenheid) en haar timbre zal moeten missen, brengt sloten weemoed naar boven. Groeten, en het beste.

John Roussard, Hasselt.

‘Geniet ervan!

Join the club, Martine, en geniet ervan. Het is ook de moeite!

Diane Moortgat, Kasterlee.

‘’k Ga je komen vangen’

‘k Ga je komen vangen, Martine Tanghe, Martine Tanghe, nu subiet
Alle nooduitgangen zijn gesloten Reddingsboten zijn er niet
Je moet niet gaan lopen, ‘k zal je niet verkopen Aan de zenders Vier of VTM
‘k Wil je enkel smeken tegen me te spreken met je klare, diepe stem
Voor één enkel woordje van jouw lippen spring ik op de klippen overboord
Zuiverder dan Gregoriaanse zangen Martine Tanghe, is jouw woord
En ik ben bevlogen van je zachte ogen
Ernstig, mild of ongerust
Open, bloot en waardig
Geestig, raak en aardig
Streng, aandachtig, zelfbewust
Niemand in de beide Nederlanden heeft er handen zoals jij
Jij moest voor de paus en aartsbisschoppen gaatjes stoppen in hun pij
Bij barokke wijsjes
Duifjes en patrijsjes
Pluimen voor Koning Arthur
Zijden hemdjes vouwen
En met andere vrouwen
Kastanjes pellen bij het vuur
Laat je toch niet vangen, Martine Tanghe
Door de tonen van dit lied
‘k Weet dat je mijn gladde mooie praatjes
In een vingerknip doorziet
Vlucht dan langs de smalle slingerpaadjes
Door de biezen en het riet

Jan Deckers, Gent.

‘Sindsdien val ik op vrouwen’

Martine heeft me geconfronteerd met emoties die mijn leven hebben bepaald. Vanaf haar eerste dag op het scherm, wist ik het: ik val op vrouwen ! Dank je wel, Martine.

Joany, Borgerhout.

‘Fijne verjaardag, Martine!’

Fijne verjaardag, Martine! Vanaf nu: elke dag zondag! Bedankt voor alles!

Ria Geukens, Geel.

‘Het zal pijn doen om je niet meer te zien’

Je hebt een fijne, warme stem en bent zo attent voor de kijker. Wat een luxe. Het zal pijn doen om je niet meer te zien. Het ga je goed, lieve Martine.

Jacqueline Jans, Val-Meer.

‘Je was een meerwaarde’

Bedankt, Martine, je was een meerwaarde, zonder dat ik je collega’s wil onderwaarderen. Integendeel, ze trekken zich op aan jouw boegbeeld en worden er sterker van. Het ga je goed.

Wendy en Martin, Dendermonde.

‘We misten je als je er niet was’

Lieve Martine, we keken steevast naar het 7 uurjournaal van de VRT. Altijd een feestje als jij het presenteerde. Je hebt zo’n vriendelijke, menselijke benadering. We misten je als je er niet was. Dank je voor al die jaren. We wensen je een aangenaam pensioen, je hebt verdiend! Veel groeten en Liefs uit Nederland.

Laura en Guus de Rooij-van Drunen, Koog aan de Zaan.

‘Het zal wennen worden zonder jou’

Het zal wennen worden zonder jou! De verkiezingsshow zal ook nooit meer hetzelfde zijn zonder jou... topjournalistiek! Bedankt!

Mia F., Lendelede.

‘Bij u was er altijd dat tikkeltje medeleven’

Bedankt, Martine, grande dame van het journaal! Wij zullen u zeker missen, uw warme stem, uw uitstraling, de warme empathie waarmee u zowel het goede, minder goede of slechte nieuws op het scherm bracht. Nieuwslezers moeten hun cool bewaren, zegt men, maar bij u was er altijd dat tikkeltje medeleven. zowel bij de positieve uitslagen van de Rode Duivels als bij de negatieve coronacijfers. Wij gaan je zeker missen! Het ga je goed!

Lut, Tienen.

‘Waarom kunnen ze in Nederland dat niveau niet halen?’

Ook vanuit Nederland een welgemeende dank. Ik kan alleen maar hopen dat onze stotterende, de op alle woorden het verkeer accent leggende Nederlandse nieuwslezeressen ooi het hoge niveau halen dat jij jarenlang hebt getoond. Ik zal nooit de edities van het ‘Groot Dictee der Nederlandse Taal’ in de Ridderzaal in Den Haag vergeten. Het ga je goed Martine, blijf gezond.

Peter Petit, via mail.

‘U bent een dame met zoveel klasse’

Bedankt, mevrouw Tanghe. U bent een dame met zoveel klasse. Daar kunnen die andere dames van het nieuws nog veel van leren. U bracht het nieuws op een heldere en begrijpelijke manier. Heerlijk. Nog veel gezonde jaren!

Dirk Belloy, Sint-Katelijne-Waver.

‘Je passie zullen we meer dan ooit missen’

Je lieve stem, je eenvoud, maar vooral de passie voor je beroep, zullen we meer dan ooit missen. Je bent en blijft een tv-anker voor altijd. Geniet nu van je familie en de mensen die je graag hebt.

Michel, Jabbeke.

‘Blijf lachen!’

Martine, jij was al die jaren het zonnetje in huis. Het ga je goed, en blijf lachen, want een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Geniet van je pensioen!

Fam. Machiels, Mol.

Fijn pensioen!’

Hartelijk dank, Martine! Ik wens je een fijn pensioen!

Suzanne Aeyels, De Pinte.

‘Bedankt!’

Beste Martine, bedankt voor jouw professionalisme, jouw inzet... we gaan je ontzettend hard missen. Je bent een voorbeeld voor jouw opvolgers! Geniet van de komende jaren, je hebt het verdiend. Maar zorg vooral goed voor jezelf en je naasten. Een goede gezondheid is nog steeds het allerbelangrijkste in ons leven. Veel succes met alles wat je gaat doen en hopelijk zien we je nog terug op onze tv-schermen. Een gemeend dankjewel!

Myriam, Balen.

Afscheid van de kapitein

Het journaal zal nooit meer het zelfde zijn,we missen ze nu al, die supermadam. Wat een klasse apart, van uitstraling tot attitude, haar zo mooie taalgebruik, haar kennis, de manier hoe ze het nieuws kon brengen in zovele huiskamers, elke dag, zovele jaren. De marathonuitzendingen na de verkiezingen konden alleen maar door Martine gebracht worden: ze kon je aan het beeld kluisteren. We misten haar al erg bij een korte afwezigheid en nu voorgoed: het is zo onwezenlijk. Onze huiskamer zal leeg aanvoelen om 19 uur, want ‘Het journaal’, dat was voor ons Martine Tanghe. Om het met je eigen woorden te zeggen: ‘Bedankt dat je bij ons was!’ We wensen je heel veel mooie jaren, dat je mag en kan genieten van je familie, en de tijd krijgt om te genieten van de vele havens waar het de moeite is om het anker uit te gooien.

Linda Michem.

Lofzang op Martine Tanghe

Martine, Martine
Ge moet een keer ziene
Het is zij op het scherm
Over een auto in de berm
Het is zo je doet het perfect
Altijd mooi en goed gebekt
Wereldklasse
Ja dat is ze
Miljoenen woorden liet je los
Over kommer en Beiaard ros
Wat een taal wat een teneur
Nooit was je een oude zeur
Martine Martine
Ge moet een keer ziene
We hangen aan je lippen
En luisteren over zeeën en klippen
Geen woord zeg je onverstaanbaar
Altijd duidelijk en klaar
Je hebt ministers gemaakt
Je hebt monsters gekraakt
Werelden open je voor ons allen
Zonder te vallen of te lallen
Wijsheid en duiding erbij
Het maakt ons triest of blij
Het nieuws heb je verwoord
Niet alleen hebben we gehoord
Gezien en geproefd en geroken
Als kunst heb je gesproken
Martine Martine
Ge moet nu een keer ziene

Nicolaas, De Haan.

‘Dat we je nu voorgoed moeten missen, doet pijn aan het hart’

Bedankt, Martine, voor meer dan veertig jaar geweldige nieuwsuitzendingen. We hebben jou een enkele keer voor een langere periode moeten missen en dat deed ons beseffen wat jij voor het VRT-nieuws betekende. Dat we je nu voorgoed moeten missen, doet ons pijn aan het hart. Het ga je goed en we wensen jou een lang en gezond leven.

Fam. Jacoby, Antwerpen.

‘Dank je wel, Martine’

Dank je wel, Martine, omdat je het nieuws bracht op een duidelijke en onbevangen manier, sinds mijn jeugdjaren tot nu, veertig jaar later. Bedankt!

Eric Haegeman, via mail.

‘Ze heeft veel van mijn leerlingen zin doen krijgen om de actualiteit te volgen’

Ik ben zelf 53 en al dertig jaar leerkracht in de hoogste twee jaren in het secundair onderwijs. Ik geef daar ook politiek en actualiteit. En dan is het heel simpel: er worden alleen journaalfragmenten gebruikt die gepresenteerd worden door Martine Tanghe. Want je wilt de leerlingen alleen laten bijleren van het beste voorbeeld. Haar heldere, eenvoudige en toch zo rijke en mooie stijl is tijdloos en heeft veel van mijn leerlingen veel inzichten verschaft en zin doen krijgen om de actualiteit en politiek te volgen, waarvoor mijn eeuwige respect en dank.

Ze is ook voor mij een lichtend voorbeeld geweest – zijn we als leerkrachten niet allemaal een beetje ankers? – door die helderheid en die liefde voor onze mooie moedertaal. Om 19 uur werd er eerst naar Eén gezapt om te kijken wie het anker was. Alleen als het Martine was, bleef de afstandsbediening geheid onaangeroerd liggen. Gewoon al het feit dat iedereen het over Martine heeft, ook al hebben we haar nooit persoonlijk ontmoet of leren kennen, zegt meer dan genoeg. Er is in de vaderlandse nieuwsgaring één onaantastbaar icoon geweest en dat is zij. Het zal lang duren voor ik gewend zal zijn aan een journaal zonder haar…

Honderdduizend keer dank voor al die jaren en mooie momenten, lieve Martine. Vooral voor die beroemde empathie die van het scherm spatte en jou zo uniek maakte, en menselijk tegelijk. Het ga je goed.

Joris Branckaerts, Herentals.

‘Ik zal haar missen op dat kleine scherm’

Ik heb haar weten komen en ik zal haar ook zien gaan. Ik zal haar missen op dat kleine scherm. Geef haar de wind van opzij, zodat ze nog een mooie reis kan maken.

Chris Holemans, Zwalm.

‘Mijn vriend scandeert ‘Martine! Martine!’ als u gaat presenteren’

Mevrouw Tanghe, mijn vriend is zot van u en scandeert altijd ‘Martine! Martine!’ als hij ziet dat u ‘Het journaal’ die avond zal presenteren. Geniet van uw pensioen!

Sarah De Coster, Drongen.

‘Martine, jouw streven naar eerlijkheid en duidelijkheid is steeds een verademing geweest’

Bedankt voor alles, Martine (sorry dat ik je voornaam gebruik, maar dat komt omdat je zo vaak bij mij thuis op bezoek bent geweest). Jouw standvastige streven naar eerlijkheid en duidelijkheid, in combinatie met je zin voor taal, is steeds een verademing geweest in tijden waarin mensen zoals ik sociale media en commentaren bij voorkeur vermijden wegens de ziekelijke bagger der zieligen (of is het omgekeerd). Jij kunt er trouwens van meespreken. Het maakt het soms moeilijker te geloven dat de mensheid er intellectueel en moreel op vooruitgaat.

Met het woord ‘kwaliteit’ ben ik zuinig, maar aan jou wil ik het wel graag opdragen. Nog veel prettige zijwind toegewenst!

Bart Swiers, Kortrijk.

‘Martine Tanghe heeft het pad geëffend voor veel vrouwen’

Beste mevrouw Tanghe, u bent een voorbeeld voor vele vrouwen. U hebt het pad geëffend voor velen onder ons. Ik dank u hartelijk voor uw heldere boodschappen en nieuwsberichten in perfect Nederlands. We zullen het heel hard missen! Ik wens u van harte een fijn pensioen, geniet van uw tijd met uw kinderen en kleinkinderen.

Anne Holemans, Herent.

‘Bedankt voor al die mooie momenten op het scherm’

Martine, je was en bent gewoon het beste nieuwsanker. Bedankt voor al die mooie momenten op het scherm. Het ga je goed!

Brigitte Verhoye, Antwerpen.

‘Het nieuws zonder Martine? Héél moeilijk te geloven’

Na het lezen van het korte en indringende overzicht in Humo 4185 realiseer ik mij dat mijn persoonlijke leven samenhangt met de carrière van Martine Tanghe. Zij komt al op tv sinds de geboorte van mijn jongste dochter en ze is er nog steeds, nu mijn jongste kleinkind 4 jaar zal worden.

Als ze aan mijn deur zou staan, zou ik zeggen: ‘Dag zus!’ Zo vertrouwd voelt ze aan in mijn leven. Het nieuws zonder Martine? Héél moeilijk te geloven. Het ga je goed en voor nog heel erg lang, Martine. Deze week hebben we al een van onze coryfeeën moeten afgeven, wel op een zeer gezegende leeftijd. Dat wens ik ons ook toe :-)

Ludo Vandewal, Tongeren.

‘Hopelijk verdwijnt Martine Tanghe niet helemaal uit beeld’

Het taalgebruik van Martine Tanghe is om van te snoepen. Altijd correct, woorden en lettergrepen krijgen kleur en muziek. Wat ga ik dat missen. Ze verdient een ereplaats in de galerij, en de wind van opzij, zoals de vrouw, moeder en oma dat graag heeft. Hopelijk verdwijnt ze niet helemaal uit beeld.

Myriam Roeland, Sint-Amandsberg.

‘Martine, door jou is mijn liefde voor taal ontstaan’

Beste Martine, geregeld liet ik de inhoud van ‘Het journaal’ aan mij voorbijgaan om mij te concentreren op je taalgebruik, je woordkeuze en zinsconstructies. Door jou is mijn liefde voor taal ontstaan. Geniet nog van de volgende jaren, want ik vermoed dat stilzitten niet iets is wat je doet.

Hildegard Herman, Merelbeke.

‘Nog veel gezonde jaren!’

Correct taalgebruik, en op het juiste moment ook een glimlach en ontroering tonen! Bedankt, en nog veel gezonde jaren!

Willy Vande Vijver, Kuurne.

‘Merci voor alle bezoekjes in mijn huiskamer’

Martine Tanghe heeft de Nobelprijs verdiend. Merci voor alle bezoekjes in mijn huiskamer met verhelderend en correct nieuws in duidelijke mooie taal. Geniet van uw pensioen. En misschien komt u nog wel eens als gast in één of ander programma. Het gaat u goed!

Annemarie Heesen, Borgerhout.

‘Bedankt dat u bij ons was’

Lieve Martine, u was er altijd, winter en zomer, in goede en slechte nieuwsdagen, het grootste deel van mijn leven. We hebben veel meegemaakt in 42 jaar tijd. Ik was 7 toen ik u voor het eerst zag en nu ben ik 47 en scheiden onze wegen. Dat zal raar doen. Uw collega’s zullen het van je overnemen, maar als ik eerlijk ben, is er maar één Martine. Ik wens u nog veel geluk en liefde in uw verdere leven. En om in uw woorden af te ronden: bedankt dat u bij ons was.

Danny Huybrechts, via mail.

‘Voor velen stond u op nummer één’

Bedankt, Martine, voor al die mooie momenten met u in het nieuws. Voor altijd blijven die prachtige herinneringen aan u in mijn geheugen gegrift. Veel mensen zullen u missen, ook uw collega’s, zoals Hanne, Goedele en Wim, want voor velen stond u op nummer één. En nu op naar een welverdiend pensioen. Geniet ervan en nog vele jaren!

Catharina Wesemael, via mail.

‘Je hebt mijn leven leefbaarder gemaakt’

Lieve Martine Tanghe, bedankt! Ik mis je nu al. Ik vind dat je op een meesterlijke wijze een middenweg vindt tussen op een professionele manier afstand houden en op een persoonlijke manier betrokkenheid tonen als je het nieuws leest. Je kwaliteiten: intelligentie, mededogen, authenticiteit, geloofwaardigheid, menselijkheid, vriendelijkheid, bescheidenheid, professionaliteit, klasse, liefdevolle moederlijkheid. Ik ervaar het als een verademing, troost en geruststelling dat jij bestaat. Je hebt mijn leven leefbaarder gemaakt.

Het gaat nu wel goed met me en ik voel me niet eenzaam, maar ik leef wel alleen en ik heb autisme (de buitenwereld, de andere mensen ervaar ik als zeer bedreigend), waardoor jouw aanwezigheid op het scherm voor mij waarschijnlijk een veel groter belang heeft dan voor veel andere mensen. Ik voel me bijvoorbeeld meer verbonden met jou dan met mijn buren.

Mijn persoonlijke herinneringen aan jou zijn de volgende (ik ben 57). In mijn tienerjaren en toen ik vooraan in de 20 was, was je voor mij een rolmodel bij de voor mij moeilijke vraag: vrouwelijk zijn, hoe doe je dat? Zoals jij, zó kan het dus ook, zag ik. Dertig jaar geleden werkte ik als poetsvrouw bij een donkerblauw gemeenteraadslid in een Antwerps district. Ik was er geschokt door de amateuristische en dorpspolitieke manier waarop hij bezig was. Toen jij op een keer ter sprake kwam, noemde hij je honend ‘rode Martine’. Alles in mij protesteerde hevig, maar ik wist geen woord uit te brengen.

O, wat ga ik je verschrikkelijk missen! Ik weet het wel: niets blijft voor altijd. Dit is alweer een oefening in daarmee omgaan. En laat het je er vooral niet van weerhouden om hard van je welverdiende pensioen te genieten.

Hilde Nagels, Deurne.

‘Wat zal ik je missen!’

Mijn vroegste herinnering aan Martine Tanghe is de foto in bikini op de cover van Humo. Die bracht toen wel wat teweeg. Sindsdien is ze in mijn leven gebleven via het nieuws op de VRT.

Nu is het moment van afscheid gekomen. Martine, wat zal ik je missen: je zachte stem, je blik van medeleven bij een triestige nieuwsaankondiging. Je was en bent een grote dame en bij dezen wens ik je het allerbeste toe in je verdere leven.

Liliane Cailliau, via mail.

‘Ze straalde medegevoel uit’

k heb zeer goede herinneringen aan Martine Tanghes immer duidelijke taalgebruik en het menselijke medegevoel dat ze al die jaren uitstraalde. Ik zal haar zeker missen. Ik herinner me nog haar start bij de toenmalige BRT... Ik wens haar van harte nog vele jaren van geluk en goede gezondheid toe.

Pieter Willems, via mail.

‘Nog vele fijne jaren!’

Beste Martine, wat hebben wij genoten van uw taalgebruik. Daar kunnen velen nog van leren. We zullen u missen op het scherm, met uw zachte stem en uw glimlach. Geniet van uw pensioen, hou het gezond en nog vele fijne jaren.

Mia en Jan, Geel.

‘Bedankt voor uw uitmuntende journaals!’

De taal, de stijl en de professionaliteit. Die drie woorden vatten Martine Tanghe samen. Blijf zeker en vast in beeld, maar alvast bedankt voor uw uitmuntende journaals!

Ian Lanoot, Ninove.

‘Je verdient heel veel lof’

Hartelijk bedankt, Martine Tanghe, voor de weergaloze manier waarop je gedurende veertig jaar het journaal in onze huiskamer hebt gebracht. Ik had en heb nog steeds een grenzeloze bewondering voor de onberispelijke taal die je hanteert. Er zal ongetwijfeld hier en daar wel een oelewapper opduiken die nog maar eens begint te zaniken over het vermeende rode VRT-bastion, maar gooi die reacties maar gewoon in je vuilnisbak. Je verdient enkel heel veel lof. Bedankt dat je bij ons was. Het ga je goed.

Marc Meert, Lebbeke.

‘Ze zal een leegte achterlaten’

Martine Tanghe zal een leegte achterlaten als we haar niet meer op het scherm zien. Met haar warme stem bracht ze steeds het nieuws naar de huiskamer en we bleven geboeid. We gaan je missen, Martine. Geniet van je welverdiende pensioen, het ga je goed.

Familie Danneels, Gavere.

‘Ik heb een grenzeloze bewondering voor haar’

Wij zijn even oud. Ik ben zelf al een tijdje met pensioen en heb Martine zien rondlopen op de VRT toen ik daar stage deed. Het was haar en mijn professionele beginperiode. Ze is nooit meer uit mijn leven verdwenen. Ik ben haar altijd blijven volgen en heb een grenzeloze waardering voor haar. Ik hoop dat ze niet helemaal uit beeld verdwijnt. Het zou zonde zijn. Ze heeft nog zoveel jaren te gaan.

Irene Van Nauw, via mail.

‘Het liefst tot ziens!’

Martine, bedankt. Ik zal vooral je liefde voor taal blijven bewonderen. Alles op de juiste plaats, met professioneel sérieux en de correcte klemtoon. Iets wat ik soms mis bij de opvolgers. Wij wensen je het allerbeste toe. Maar liefst nog tot ziens!!

Fam. Janssens, Vilvoorde.

‘Ga eens lekker uit de bol’

Lieve mevrouw Tanghe, ik ben er zeker van dat u zich niet zal vervelen. Maar ik ga u ontzettend missen, ook al voor uw ongelooflijk perfect taalgebruik! U klinkt als muziek in de oren en ik heb uw medeleven met eender welke situatie in de wereld steeds enorm op prijs gesteld. Geniet van uw tweede ‘jeugd’ en ga op 30 november lekker uit de bol! Veel succes en een uitstekende gezondheid gewenst, want dat is hét belangrijkste!

Ingrid Van Acker.

‘Nog veel succes gewenst’

Eén van de vaste waarden onder de nieuwslezers van de laatste 25 jaar stopt ermee. Nog veel succes gewenst aan Martine en bedankt voor al die jaren trouw gezelschap op het scherm en om ons op de hoogte te houden van alle nieuws!

Carli Cooreman, via mail.

‘Duizendmaal bedankt!’

Duizendmaal bedankt, niet met veel woorden, maar recht uit ons hart.

Fam. Van Thielen, Nijlen.

‘Het zal niet meer hetzelfde zijn’

Lieve Martine! Het zal niet meer hetzelfde zijn, zo een vertrouwde persoon op ons scherm. Het ga je goed en geniet nog van het leven!

Suzy, Aalter.

‘Het ga je goed’

Ik ga jou missen, het ga je goed en geniet met volle teugen van je pensioen.

Fam. Lefevre, Wervik.

‘Ik ben verliefd op Martine Tanghe’

Ik wil graag de tekst van het lied ‘Ik ben verliefd op Chris Lomme’ van de Kreuners veranderen in ‘Ik ben verliefd op Martine Tanghe’ :-) Ikzelf zal haar heel erg missen, het journaal zal nooit meer hetzelfde zijn zonder haar.

Lievin Vergucht, Oudenaarde.

‘Door naar een nieuw bestaan’

Ogen spaken krachtig
Handen gaven rust
Woorden waren eerlijk
Een hart vol levenslust
Maar die allermooiste sterren
Ook die moeten gaan
Te groot voor dit leven
Door naar een nieuw bestaan

Aïda, Antwerpen.

Welke herinneringen aan Martine Tanghe koestert u? Wat wil u haar nog zeggen voor ze van het scherm verdwijnt? Laat het ons weten:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234