null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Bedrijven zijn overbeschermd en werknemers onderbeschermd, maar Open VLD blijft volharden’

Ik lees een typerende uitspraak van het neoliberalisme in het interview met Egbert Lachaert in Humo 4210: ‘Het werkvolk tegen het patronaat, dat is iets van de vorige eeuw. Die wereld bestaat toch niet meer?’ Ik twijfel er niet aan dat Lachaert dat zelf nog gelooft ook. Dat schetst misschien wel het echte probleem van een groot deel van de politieke wereld: de afstand tussen hun perfecte wereldje en die van de kleine werkman. Die uitspraak kan misschien kloppen voor de wereld van zijn geliefde diensteneconomie, waar je over het algemeen kan uitgaan van beschaafdere omgangsvormen en betere contracten, maar trek je kop eens uit het zand en je ziet ook de wereld van die werkman.

Op de terechte repliek van de interviewer - ‘Vertelt u dat maar eens aan de arbeiders van Amazon, de Deliveroo-boys en -girls en de ploegenarbeiders’ - krijgt die het volgende antwoord: ‘Maar onze economie draait toch vooral op diensten?’ Dat vat zo overduidelijk samen wat hun neoliberale visie is. Onze maatschappij is gericht op de service-economie, punt. Wie in die andere economie sukkelt, is collateral damage - spijtig voor hen. Die krijgen af te rekenen met flutcontractjes die je aan mekaar moet rijgen om tot een volwaardig salaris te komen, in de hoop dat er misschien ooit eens een contract van onbeperkte duur uit voortkomt. Maar voor je daar bent, moet je wel door het slijk. Als je al een job vindt. Die kleine jobs zijn immers ook gegeerd bij de studenten, die onze ondernemers onder fiscale gunstvoorwaarden kunnen aanwerven. En dan maar verontwaardigd zijn over het aantal langdurig werklozen.

Ondanks alle analyses die aantonen dat bedrijven overbeschermd zijn en arbeiders onderbeschermd, blijft Open VLD volharden in zijn neoliberale discours. In het beste geval is het onbesef, in het ergste cynisme.

George Tsouhlarakis, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234