Jan Mulder teaser column Beeld Humo
Jan Mulder teaser columnBeeld Humo

columnjan mulder

‘Bedroefd weet hij: ik ben de zwakke Messi, de man met de minste macht bij FC Barcelona’

Eric Abidal is technisch directeur van FC Barcelona. Mooie baan. In een interview met de Catalaanse krant Sport beweerde Abidal dat de spelers zich onder trainer Ernesto Valverde gedroegen als luilakken en dat hij hem om die reden had ontslagen. Inderdaad, er werd zó traag tikitaka om het tikitaka gespeeld dat het vaak een kwelling was om aan te zien. In de Champions League werd de club twee keer uitgeschakeld. Lionel Messi las het interview, maakte er een screenshot van en postte het omcirkeld op Instagram met de volgende tekst erbij: 'Ik vind het niet leuk om dit te schrijven. Als het niet goed gaat, zijn we de eersten om dat toe te geven. Het hoofd van het sportieve departement zou ook zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Als een bestuurslid de spelers iets verwijt, moet hij ook namen noemen. Als je dat niet doet, stel je álle spelers in een slecht daglicht en voed je alleen maar de geruchten.' Nooit eerder in zijn leven was Messi in de pen geklommen.

Nadat Spanje van de sensatie was bekomen, begonnen de krantenredacties hun koppen te bedenken. 'No lo ve claro' ('Ongezien'). 'Chaos FC'. 'Messi versus Abidal'. 'Barca een mijnenveld van wantrouwen'. 'Abidal kan deze strijd niet winnen,' luidde de algemene conclusie. Messi is sterker, zelfs sterker dan de club. Bovendien - extra dreiging - mag hij volgens een clausule in zijn contract deze zomer transfervrij vertrekken. FC Barcelona wacht de gebeurtenissen angstig af. Abidal niet. Die is zeker van zijn zaak. Messi woont al twintig jaar in Barcelona, zijn buurman heet Luis Suárez, spits van Barca en Messi's boezemvriend. Mevrouw Suárez zit elke dag bij mevrouw Messi thuis, of omgekeerd. De kinderen van de families zijn onafscheidelijk, het salaris en het weer verrukkelijk, het sociale aspect van het bestaan volmaakt. Dat het altijd zo moge doorgaan, is de wens van Messi. Verkassen? Messi in Manchester. Of een woning in München, Shanghai?

null Beeld

Ik ben Abidal en heb Messi's essay op Instagram gelezen. Ik roep hem na de training in mijn bureau. 'Ga zitten. Sapje? Kijk, ik begrijp dat een bepaalde zinswending in dat interview van mij je niet aanstaat. Oké, kan gebeuren, ik heet niet Cicero. Maar ik heb mijn ogen niet in mijn zak gehad de afgelopen maanden. Het leek toch nergens op, Leo? Ik bedoel jou niet persoonlijk, jij presteerde wel. Maar de ploeg? Dat tergend collectief gesjok over het gras? Wees eerlijk. En voor wat anders dan om op een bepaald moment in te grijpen ben ik als technisch directeur aangesteld? Wanneer het elftal niet vooruit te branden is en de coach twee keer drie kwartier doods in de dug-out zit of op een geslagen manier aan de zijlijn hurkt, is het mijn plicht om aan de club te denken. Of vond jij dat het goed ging? Lekker flitsend op z'n Liverpools. Nou?'

Messi aarzelt. Hij kan nu tegen zijn technisch directeur zeggen: 'Jij eruit of ik.' Hij zou ook zwijgend kunnen opstaan, hem groeten en er een nachtje over slapen. Op weg naar huis wordt Messi geappt door zijn zaakwaarnemer. Napels heeft gebeld. 'Zou Paris Saint-Germain wat zijn? Of Inter Miami van David Beckham?' vraagt de machtigste man van FC Barcelona aan zijn agent. 'Ik zal het vragen als je wilt, Leo. Maar denk er nog eens goed over.' Tien minuten later opent Messi het hek van zijn oprijlaan en rijdt langzaam door de bocht naar de hectare met landingsbaan, garages en een wellnesscentertje. Stapt uit. In de verte wuift mevrouw Suárez: 'De kinderen zijn bij mij.' Volmaakt gelukkig sleept hij zich naar zijn eigen voordeur, pakt de sleutel uit zijn zak en weet bedroefd: ik ben de zwakke Messi, de man met de minste macht bij FC Barcelona.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234