null Beeld dpa
Beeld dpa

Open Venster

‘Belgen zijn nog steeds aan het leren wat discriminatie nu juist is’

Redactie

'Ik ben een blanke man en ik wens dat voor de rest van mijn leven te blijven.’ Het zijn niet mijn woorden, maar die van een zekere heer Janssens in Open Venster in Humo. Toen ik de titel las dacht ik: dat klinkt als een commentaar van een blanke, hetero man van middelbare leeftijd die zich weer eens aangesproken voelt. En die bovendien 'wit' als scheldwoord begint te zien, terwijl dat allesbehalve dezelfde geschiedenis en lading heeft als het woord 'zwart' in dezelfde context.

Ja, ik geef het toe, dat klinkt misschien oppervlakkig én kortzichtig. Geen probleem, ik ben dan maar zo'n 'zelfverklaarde verlichte geest'. Toch zit er een kern van waarheid in, in het feit dat dergelijke verontwaardigde kreten er altijd komen wanneer de status quo een dreun krijgt, want dan voelen de wereldvreemde eenden zich gekrenkt. Navenant met die gekrenktheid komt dan altijd het aloude zinnetje: 'Ze discrimineren ook!' Daar kan ook een kern van waarheid in zitten, maar die claim van omgekeerde discriminatie zie ik als een verwarring met waarvoor echt geijverd wordt, en dat is gelijkheid.

Mijn conclusie is: voor je een hele politieke en sociale beweging door het slijk trekt, probeer eens in andermans schoenen te staan. Om onmiddellijk als een strenge leermeester met het vingertje te beginnen zwaaien, is toegeven dat Belgen zelf nog steeds aan het leren zijn wat discriminatie nu juist is.

Dit is geen poging om een polemiek te starten. Ik probeer niets te ontkrachten, want discriminatie en haatboodschappen kunnen wel degelijk van twee kanten komen. Deze brief is gewoon een poging om alles in het juiste perspectief te zetten.

Angelo Cloof, Sint-Niklaas.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234