Dierenasiel Beeld RV
DierenasielBeeld RV

Open Venster

‘België heeft nood aan een georganiseerde dierenpolitie’

Ik ben minister Ben Weyts enorm dankbaar voor de structurele steun die hij dierenasielen geeft. Die financiële steun is broodnodig. Toch vraag ik me af of België geen nood heeft aan een georganiseerde dierenpolitie. De dienst Dierenwelzijn wordt overstelpt met meldingen over dierenverwaarlozing en mishandeling. Een uitbreiding van de dienst lijkt me volledig gerechtvaardigd.

Brugge heeft sinds 2019 twee inspecteurs in dienst. Zij staan bij waar nodig en komen ook tussenbeide bij dringende oproepen waar dieren mee gemoeid zijn. Zou het geen oplossing zijn dat elke gemeente of stad dergelijke inspecteurs inzet?

Er is ook nood aan een bevoegde instantie met eigen noodnummer, waar dierenverwaarlozing gemeld kan worden. Nu moet men gevallen van mishandeling melden aan de lokale politie. Daar zij vaak andere specifieke taken moeten vervullen, denk ik dat het vervolgen én opvolgen van dierenmishandeling moeilijk is.

Ik weet dat er hard gewerkt wordt om extra krachten te werven om dierenwelzijn te garanderen, maar ik vrees dat we kordater en effectiever te werk moeten gaan om overvolle asielen te vermijden. Ook zouden er meer doelgerichte campagnes gelanceerd moeten worden om het probleem aan te kaarten. Een overheidsdienst die zich uitsluitend bezighoudt met dierenwelzijn, zou alvast een stap in de juiste richting zijn.

Lily May Parker, Brugge.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234