Beeld Humo

Open Venster

‘Beschouw de ouders als partners tegen racisme op school’

Ik las als leerkracht met interesse het artikel over racisme op school in Humo 4174, en ik denk dat we het eigenlijk niet zo slecht doen in onze school. En dat in Ninove nota bene, dat toch niet bekendstaat om zijn tolerantie. Het is waar: als je leerlingen met een migratieachtergrond vrijuit laat vertellen, blijkt uit hun verhalen dat ze dagelijks racisme ervaren, en niet alleen op school. Ik pleit voor het behandelen van dat soort thema’s in de lerarenopleiding en voor projecten op school. Maar ik heb het wel moeilijk met het feit dat de verantwoordelijkheid van de school inzake opvoeding de laatste decennia allesomvattend is geworden. 

Het lijkt alsof het schoolsysteem een black box geworden is waar je peuters in stopt en en je ze vijftien jaar later als verantwoordelijke volwassenen met burgerzin kan gaan ophalen. Ik ben zelf ook ouder, en ik besef dat opvoeden anno 2020 niet simpel is. Maar: we zien op school dat opvolging door ouders hét grote verschil kan maken in zowel schoolprestaties als attitude van leerlingen. Dus kunnen we, als we dit probleem willen aanpakken, misschien de ouders van leerlingen als partners zien en niet als toeschouwers? 

Misschien kunnen we niet alleen met leerlingen in dialoog gaan, maar ook met hun ouders, en ouders met elkaar. Als je vasthoudt aan je jaarlijkse barbecue, dan bereik je daarmee geen ouders die halal eten - net zomin als vegetariërs en veganisten trouwens. Als je met ouders zou samenwerken rond het thema discriminatie met verhalen en getuigenissen, en je maakt er tegelijk een multiculturele culinaire avond van... Ik weet het, het doet een beetje aan ‘De luizenmoeder’ denken, maar toch, het zou kunnen werken. Zou je niet meer bereiken met ouders als partners?

Jan Muylle, Denderleeuw.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234