De fabriek van 3M in Zwijndrecht. Beeld BELGA
De fabriek van 3M in Zwijndrecht.Beeld BELGA

Open Venster

‘Beste Manu Claeys, de normen die Lantis hanteert zijn al meer dan tien jaar achterhaald’

Lezersbrief

Beste Manu,

Ik heb de strijd voor Oosterweel altijd met belangstelling gevolgd en heb veel respect voor de manier waarop het Antwerpse bestuur steeds opnieuw met feiten en tegenvoorstel in de richting zijn geduwd van een leefbaarder project. Want dat is het wel: een leefbaarder project, geen leefbaarheidsproject. In uw brief ben ik echter zwaar teleurgesteld. U beweert dat er geen vervuilde grond de site zal verlaten? Ik heb daar een probleem mee, want het is duidelijk dat de definitie van ‘vervuild’ voor Lantis – formerly known as BAM – iets anders betekent dan voor een geïnformeerde burger, laat staan de specialisten ter zake. De normen die Lantis hanteert zijn al meer dan tien jaar achterhaald en voldoen absoluut niet. En zelfs de huidige normen, tot duizendmaal strenger dan die van Lantis, staan al ter discussie. Die ‘propere grond’ is in werkelijkheid dus ‘iets minder ernstig maar nog steeds zwaar vervuilde grond’.

Ook naar Lochristi-Oostakker kan deze grond verkast worden. Laat me duidelijk zijn: dit zal niet aanvaard worden, en indien er grond vanuit Antwerpen onze richting uitkomt, zal die onafhankelijk getest worden, en zullen we Lantis ter verantwoording zullen roepen als bewuste vervuilers van natuurgebied. Ik begrijp vooral dat je enkel en alleen bezorgd bent over mobiliteit en fijnstof – een terechte bezorgdheid. Maar het zou je sieren als je andere vervuilingen even ernstig behandelt. PFOS blijkt minstens even ernstig, en vermoedelijk zelfs nog vele malen ernstiger. Mocht je echter je punt willen maken, geef dan 100 procent openheid over de deals die zijn gemaakt, de normen die worden gehanteerd voor elke fractie én de metingen die voor elke vrachtwagen grondverzet werden gemeten. En graag controlemetingen door een onafhankelijk labo, want het vertrouwen in BAM/Lantis is niet bijster groot. Want zonder dit is uw brief zonder voorwerp.

Didier Van den Meersschaut.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234