Wim Willaert en Thomas Vanderveken in 'Een nacht in het museum'. Beeld © VRT
Wim Willaert en Thomas Vanderveken in 'Een nacht in het museum'.Beeld © VRT

humoOpen Venster

‘Beste Wim Willaert, er is gewoon geen geld om vaker met leerlingen naar een museum te gaan’

Lezersbrief

In de eerste aflevering van het Canvas-programma ‘Nacht in het museum’ vroeg Wim Willaert zich af waarom leerkrachten niet vaker een museum bezoeken met hun leerlingen. Wel, Wim, ik kan je daar als leerkracht in het katholiek onderwijs een pasklaar antwoord op geven: vanwege het geld. Van de maximumfactuur van 95 euro per leerling per leerjaar moeten onder meer zwemlessen, een sportdag, één en liefst twee toneelstukken, wat knutselmaterialen en een schoolreisje betaald worden. Dan blijft er nog net genoeg geld over voor één uitstap.

Hoe dat mogelijk is? Zwemonderricht is verplicht, maar scholen moeten de kosten wel via de maximumfactuur vorderen. Voor scholen op wandel- of fietsafstand van een zwembad is dat geen probleem: die prijzen zijn billijk. Het wordt pas duur als je ook busvervoer moet incalculeren. Met onze school komen we zo aan 4,50 euro per zwembeurt. Tel maar uit wat amper 10 keer zwemmen in een schooljaar (ofwel: maar één keer per maand) dan al kost!

Voorts vragen musea en organisatoren van evenementen een schijnbaar laag prijsje voor scholen. Als voorbeeld: een bezoekje aan het Atomium kost 6,50 euro per kind. Maar dan heb je nog geen gids, geen bus, en na anderhalf uur sta je daar in Brussel. Uiteraard is daar massa’s te doen, maar: alweer met een kostenplaatje.

Ook in musea zijn gidsen duur, met maximaal 20 leerlingen per gids. Fijn, ik heb er 24 in mijn klas - dus 2 gidsen en tweemaal de prijs.

Ik vind het doodjammer dat er zo gefocust wordt op het voorzien in Chromebooks in het kader van de digisprong, terwijl er zo weinig aandacht wordt besteed aan de behoefte aan meer middelen voor extra-murosactiviteiten. Of vindt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dat de beleving even sterk binnenkomt via de virtuele museumtour op een Chromebook?

Dank je wel, Wim, dat je de vinger op de wonde legt. Al zal de minister ook deze wonde wel weer trachten te stelpen met een non-argument, of met gekleurd geld waar we op de werkvloer amper iets mee zijn.

Valerie De Jonghe, Belsele

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234