Beeld EPA

Open Venster

‘Bezorg de grote vervuilers de factuur, niet de gewone mensen’

25 september is wereldwijde Klimaatactiedag. Een goede gelegenheid om stil te staan bij de verwezenlijkingen van twee jaar klimaatactivisme. Klimaatactivisten hebben weliswaar de grote verdienste dat ze klimaatcrisis terug op de politieke agenda hebben gezet, maar qua beleid is er zeer weinig vooruitgang geboekt. Dat is ontmoedigend, maar het moet ook te denken geven. Waarom is er nog steeds geen ambitieus klimaatbeleid ? Wat zijn de obstakels ? Ik wil er alvast drie noemen.

Eerste obstakel: er is geen publiek draagvlak voor een ambitieus klimaatbeleid. Weliswaar vindt een overweldigende meerderheid van de mensen dat er ‘iets’ aan de klimaatverandering gedaan moet worden, zoals wel blijkt uit de vele klimaatmarsen, -stakingen en -petities. Er is echter veel minder eensgezindheid over wat er precies moet gebeuren. Concreet beleid kost geld, en wie zal de rekening betalen? 

Tweede obstakel: de voorgestelde klimaatoplossingen zijn sterk gepolitiseerd. Links wil een systeemverandering, rechts denkt dat technologie alles zal oplossen. Om echt vooruitgang te maken heb je echter een klimaatoplossing nodig die de politieke partijen overstijgt. We moeten er vooral van afstappen om de klimaatcrisis te zien als een opportuniteit om onze eigen ideologische agenda te verwezenlijken. De situatie is hiervoor te ernstig. In plaats luisteren we beter naar klimaatexperts en economen en doen we wat nodig is om de samenleving te decarboniseren. 

Derde en grootste obstakel is de fossiele brandstofindustrie. De klimaatuitdaging kan ook als volgt verwoord worden: ‘De fossiele brandstofindustrie is de grootste en machtigste industrie ter wereld. Over dertig jaar mag die industrie niet meer bestaan.’ Eigenlijk zou iedere klimaatactivist dat motto moeten inkaderen en boven zijn bed hangen. De effectiviteit van elke klimaatactie kan je namelijk afmeten aan de mate waarin dat doel bereikt wordt. 

Er blijkt een klimaatbeleid te bestaan dat die drie obstakels kan elimineren, en dat door de meeste economen bepleit wordt: het klimaatinkomen. Hef een stijgende taks op alle fossiele brandstoffen. Dan moet de fossiele brandstofindustrie zijn vervuilende activiteiten versneld stopzetten. Deel de opbrengst van de taks uit aan de mensen als klimaatinkomen. Op die manier komt de factuur om de klimaatverandering te stoppen bij de grote vervuilers terecht, en niet bij de gewone mensen. Dat creëert een breed publiek draagvlak. 

Die oplossing is bovendien ideologisch neutraal, en zowel voor de politieke linker- als rechterzijde aantrekkelijk. Voor rechts omdat het een marktoplossing is, die de bedrijven de vrijheid geeft om zelf hun milieubeleid te regelen. Voor links omdat het een beleid is waar de gewone mens niet de dupe van wordt, en dat de ongelijkheid zelfs doet afnemen. 

Vandaar deze oproep aan alle klimaatactivisten. De noodklok luiden over het klimaat is noodzakelijk, maar onvoldoende. We moeten ook aan een draagvlak bouwen rond een klimaatoplossing. Het goede nieuws is: er is een oplossing beschikbaar die werkt, die breed gedragen kan worden door de bevolking en die de verschillende politieke strekkingen met elkaar kan verzoenen om één sterk en ambitieus beleid te voeren. Laten we ons verenigen achter het klimaatinkomen om eindelijk vooruitgang te boeken in de strijd tegen de klimaatverandering en voor het behoud van een leefbare planeet.

Er is een Europees Burgerinitiatief voor de invoering van het klimaatinkomen in de EU, ‘De snelle, eerlijke en doeltreffende oplossing voor de klimaatverandering’ genaamd. Tekenen kan nog tot 6 november op www.climateincome.org. Elke handtekening telt! Als u meer wilt doen, als individu of als organisatie, contacteer ons dan via contact@citizensclimatelobby.be

Brigitte Van Gerven, Lichtaart.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234