Olivia Rutazibwa. Beeld © rv
Olivia Rutazibwa.Beeld © rv

Open Venster

‘Bij de wederopbouw werden vooral Polen, Italianen en Duitse krijgsgevangenen ingezet’

Redactie

‘Turken en Marokkanen hebben meegevochten tegen het nazisme,’ beweert Olivia Rutazibwa in Humo 4162. Ik ben werkelijk met verstomming geslagen. Turkije was tijdens de Tweede Wereldoorlog neutraal en heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de zijde van Duitsland gevochten. De genocide van de Turken op de Armeniërs heeft Hitler geïnspireerd voor de Endlösung. Generaal de Gaulle heeft inderdaad Marokkanen gerekruteerd voor zijn bevrijdingsleger. Zij werden vooral ingezet tijdens de campagne in Italië in 1944, waar ze zich hebben onderscheiden door wangedrag tegenover de bevolking. Daarom werden zij niet ingezet bij de verovering en de bezetting van Duitsland in 1945.

Na de oorlog ‘hebben Turken en Marokkanen voor een laag loon België en Europa mee heropgebouwd’, zegt Olivia Rutazibwa. In de naoorlogse wederopbouw werden Duitse krijgsgevangenen, gedemobiliseerde Polen en ook veel Italianen ingeschakeld. De Turken en Marokkanen kwamen pas veel later, tijdens de golden sixties, toen een nijpend gebrek ontstond aan arbeidskrachten in de industrie en in de bouwsector. Na de oorlog waren de lonen nog laag, maar de hoogconjunctuur van de jaren 60 en het opbod tussen werkgevers heeft toen in de privésector loonstijgingen op gang gebracht, vastgelegd in CAO’s. Hoe kunnen wij dan ‘systematisch vergeten’ wat er nooit is geweest?

Bij de reconquista in Spanje ‘zijn de moslims en Joden van het Iberische schiereiland verjaagd’. De historische term ‘reconquista’ wijst erop dat het ging om herovering en bevrijding van het eigen land dat al eeuwenlang bezet werd door de Moren. Ook bij ons werden vreemde bezetters ‘verjaagd’, zelfs nog in een recent verleden. Was daar iets verkeerd aan? In Zuid-Spanje heb je overigens sterk de indruk dat de Moren er niet volledig werden ‘verjaagd’. Dat daar wel Joden werden verdreven, staat vast, voor zover het ging om mensen die zich niet wilden bekeren tot het christendom. De ‘logica dat iemands bestaansrecht afhangt van zijn religie’, is nogal vergezocht. De nazi’s ontnamen de Joden hun bestaansrecht, maar niet omwille van hun religie, maar uit rassenhaat en vooral ook uit roofzucht.

‘Eerlijker geschiedenislessen moeten uitleggen wat de bijdrage van de kolonies en de gastarbeiders aan onze welvaart is geweest.’ De arbeidersklasse (en dat is toch de meerderheid van de bevolking) heeft zijn relatieve welvaart slechts verkregen na decennia harde strijd tegen dezelfde holdings die in Congo de mijnbouwmaatschappijen controleerden. Misschien toch nog eens de film ‘Daens’ bekijken?

Roger Jansoone, Ichtegem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234