null Beeld Marc Baert
Beeld Marc Baert

humoOpen Venster

‘Bijna een hele week hoopte ik dat me die dag passend transport voor personen met een handicap zou worden aangeboden. Tevergeefs’

Lezersbrief

Op 6 oktober zal ik, op verzoek van de mensenrechtenorganisatie GRIP, in een school een lezing geven over leven met een handicap. Ik zal die lezing beginnen met het volgende verhaal.

Ik verplaats me met een scootmobiel. Ik ben te hardhorend om te telefoneren, en dus vraag ik op een dag via mail aan de NMBS om personenvervoer te regelen van Brussel-Noord naar Dilbeek. Daar zal ik op een school een lezing geven.

Vijf dagen later krijg ik antwoord. Wat blijkt? In het station van Dilbeek kunnen mensen met een rolstoel/scoot niet op en van de trein geholpen worden. Het dichtstbijzijnde station waar ik met de NMBS kan raken, is dat van Ternat. Maar met de trein kan ik dat station evenmin bereiken, omdat ook in Ternat niet in assistentie wordt voorzien voor rolstoelen of scootmobielen. Ik kan wel, op kosten van de spoorwegmaatschappij, een taxi nemen voor mensen met een handicap.

En dan moet ik nog in Dilbeek raken, in de wetenschap dat ik daar net gepasseerd ben, onderweg naar Dendermonde/Aalst. Ik mocht er alleen niet af.

Na nog eens vijf dagen tevergeefs zoeken naar oplossingen bij de NMBS beslis ik het hele traject te annuleren.

Voor het traject tussen Brussel-Noord en Dilbeek vraag ik dan maar transport aan bij MAV Vlaams-Brabant, een provinciale organisatie die vervoer voor mensen met een handicap centraliseert. Heen en terug.

Na twee dagen wachten krijg ik antwoord: ‘Helaas hebben we alleen een vervoerder gevonden voor de heenrit. Hebt u graag dat ik de heenrit laat staan, en dat u zelf een oplossing vind voor de terugrit? Of annuleer ik de heenrit ook?’

Ik mail terug dat ik de heenrit zal nemen (de kosten worden toch terugbetaald). Op die manier ben ik zeker dat ik bij regen droog in de school zal aankomen en mijn lezing kan geven. Ik zal wel op eigen kracht van Dilbeek terug naar Brussel-Noord tuffen. Het is maar 7 kilometer, en dat kan mijn scootmobiel bij wijze van spreken op één wiel aan.

Bijna een hele week ben ik ’s ochtends wakker geworden in de hoop dat me die dag passend transport zou worden aangeboden. Uiteindelijk heb ik het deels zelf moeten oplossen. Op wilskracht. Want het schoolbestuur rekende op mij.

Dank aan de NMBS en het Brusselse gewest voor de vlotte samenwerking.

Herman Hillen, Antwerpen

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234