null Beeld ANP
Beeld ANP

Open Venster

‘Boek uw reis bij uw lokale reisagent en steun zevenduizend gezinnen’

Redactie

Dit is niet de zoveelste klaagzang van een beroeps- of belangengroep die het onrechtvaardig vindt door de tsunami aan coronamaatregelen te moeten inbinden. Dit is een warme bede tot solidariteit. Van uw lokale zelfstandige reisagent. Ook een beetje in uw eigen belang toch. Eén van de eerste sectoren die in België onderuit werd gehaald door het vermaledijde virus, was de reissector. Inkomsten verdampten in een recordtempo, maar het werk werd er niet minder om.

Uren die voordien met plezier besteed werden om reislustigen goed en wel naar hun droombestemming te begeleiden, maakten plaats voor vaak nog langere - onbetaalde - uren om de massale annuleringen, herboekingen en verplaatsingen te verwerken, en voor het opmaken van tegoedbonnen. Of voor het beantwoorden van de ontelbare vragen van radeloze slash boze reizigers die zich hun vakantie door de neus geboord zagen. Dat beteuterde reisagenten hierbij geregeld de kop van Jut waren en meer dan eens verwensingen of beschuldigingen naar het hoofd geslingerd kregen, is intussen genoegzaam bekend.

Als het in de media over ‘de reissector’ gaat, komen steevast de naar adem happende luchtvaartmaatschappijen in beeld. Daarbovenop wordt vooral de calvarietocht van gestrande toeristen opgevoerd, wat de negatieve spiraal nog versterkt. Zo wordt de neergang van de reissector zowat een selffulfilling prophecy. Zelden of nooit krijgt u de talloze reizigers te zien die ‘gered’ werden door de inspanningen, interventies maar vooral ook de toewijding en betrokkenheid van hun reisagent. Goed nieuws is natuurlijk geen nieuws voor de media, al hadden we toch wel op iets meer empathie uit die hoek gerekend. Het is en blijft natuurlijk de ene zijn brood…

Op 11 mei mogen van hogerhand de kantoren weer open, alleen… reizen kan of mag amper. Het is te zeggen, van de gebruikelijke tweehonderd landen die de gemiddelde reisagent in 2019 kon aanbieden, waren dat er in 2020 nog amper een vijftiental. Even interessant als een bloemencorso met vier cactussen, zeg maar. En geloof het gerust, het blijft een woestenij tot pakweg 2022. Zeker nu een aanstormende tweede golf alles weer dreigt te overspoelen.

Intussen wordt het blunderboek van de Belgische overheid steeds dikker, met de kleurcodes voor de reisbestemmingen op kop. Dodelijke chaos voor elke reisagent die het hoofd boven water probeert te houden. Kafka mag zich hier dan wel in de haren krabben, ondanks de zogenaamde hinder- en anderepremies is het sowieso over en uit. De eerlijkheid gebiedt wel te vermelden dat de corona-tegoedbon die de overheid lanceerde, een verdienstelijk initiatief was, al zal dat het tij niet keren. Er zijn al heel wat ontslagen gevallen en nog meer zelfstandige reisagenten dreigen alsnog kopje onder te gaan.

‘Een natuurlijk uitzuiveringsproces, de vrije markt reguleert zichzelf!’ horen we vandaag vanop vele neoliberale banken. De prutsers gaan eruit en alleen de solide ondernemingen houden zich drijvende, klinkt het daar in koor. Van ver lijkt het plausibel, maar dat is het verre van. Het is nu niet de kudde die zichzelf uitzuivert. In dit geval wordt de groep aangevallen door een meedogenloze roedel hyena’s met een voorkeur voor de kleintjes, de zwakkeren en verzwakten.

Die zwakkeren zijn dat door hun formaat en het formaat van hun reserves, niet wegens hun intrinsieke waarde. Hierdoor zitten ze bij een langdurige uitputtingsstrijd tegen het virus bij voorbaat in het verliezende kamp. Een strijd waar geen businessplan ooit in voorzag.

Maar in plaats van te jammeren en te klagen, werken de meeste lokale reisagenten zich uit de naad om de verweesde toerist toch originele, verrassende en betaalbare vakantieformules in eigen land aan te bieden. Hierdoor ontdekken velen nu ook de vaak onwaarschijnlijke pareltjes die ons eigenste landje in overvloed te bieden heeft: staycations are here to stay. Hopelijk de kleine reisadviseur ook.

Haast nergens klinkt kiezen voor #winkelhieren relevanter dan in de reissector. U steunt uw lokale reisagent - in elke gemeente is er minstens wel één - en tegelijk ook de kleinere reisorganisaties. En wist u dat u vakanties bij internationale groepen zoals Center Parcs, Landal, Disneyland en hotels her en der, ook beter bij een lokale reisadviseur boekt in plaats van pakweg online? Bij hen betaalt u immers de prijs die u online krijgt, want de commissie van een agent is in de prijs begrepen. Een keuze die u dus niks kost, wel integendeel, maar die ontzettend waardevol is voor onze zwaar gehavende sector. Bovendien krijgt u er bij uw plaatselijke reisagent een persoonlijke service en een insolventieverzekering zomaar gratis bovenop. Ook belastingen en sociale bijdragen worden hier betaald en ondersteunen dus mee uw en mijn economie. Ga daar maar eens om bij de grote online-jongens.

Elke erkende reisagent is verzekerd tegen insolvabiliteit. Hebt u dus een vakantie geboekt en uw reisagent gaat kopje-onder, dan bent u daar als klant nooit de dupe van. Want het garantiefonds neemt in zo’n geval uw dossier over en biedt oplossingen aan. Ofwel zorgen zij ervoor dat u uw reis zonder extra kosten kunt voortzetten, ofwel krijgt u uw voorschot of reissom integraal terugbetaald, zodat u desgewenst een andere reis kunt boeken.

De hashtag #ikgaopreis doet een oproep via de sociale media om (veilig) reizen positief te belichten. Het is uw lokale reisadviseur die de tijd en de moeite neemt om u te helpen veilige reisbestemmingen te kiezen waar de nodige maatregelen en protocollen strikt in acht worden genomen en u toch nog een droomvakantie geniet.

Zo goed als elk gehucht telt vandaag tenminste één zelfstandige reisadviseur, ieder met een eigen aanpak en specialisatie. Dan hebben we het over een kleine tweeduizend verkooppunten in heel België, met meer dan zevenduizend werknemers en hun gezin. Elk van hen spartelt vandaag om te overleven. Bekijk daarom zeker even de website van reisbureaus in uw buurt, volg hen op sociale media, en ontdek of er misschien een match in zit voor uw toekomstige vakantieplannen.

Het kost u ook geen cent om lokale bedrijfjes te volgen en te steunen op de sociale media. Daar hun berichten en/of aanbiedingen overladen met duimpjes en hartjes is hartverwarmend én nuttig. Zo’n bericht doorposten naar uw eigen muurtje is ook niet echt een moeite en brengt echt zoden aan de dijk. Misschien zit er momenteel geen (rechtstreeks) voordeel in voor u, maar het is wel zo sympathiek. Onze vergeten sector stuurt u alvast een warm dankuwel!

Caroline Cooreman (’t Reiskoffertje in Edegem) en Bo Speybrouck (Vancouillie Travel in Blankenberge).

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234