Assita Kanko Beeld BELGAIMAGE
Assita KankoBeeld BELGAIMAGE

Open Venster

‘Bounty is één van de vernederendste woorden die ik in mijn leven heb gehoord’

Lezersbrief

Sommige mensen menen dat elke zwarte telt! Alle zwarte vrouwen moeten gehoord worden, en hun stem gerespecteerd. Akkoord, maar waarom geldt dat niet als die persoon niet uit hun denkhoek komt? Die moet dan zwijgen. Durf je los van je kleur vrij te denken, dan noemen ze je een bounty, zoals schrijver Tom Lanoye in deze column doet.

Misschien weet Tom Lanoye het niet, maar dit is wie ik ben: een vrouw met verstand, ambitie, passie en daadkracht. Een moeder, een dochter, een mens, een schrijfster, een partner, een verkozen parlementslid. Toevallig zwart. Maar kleur boeit mij niet, de mens wel. Ik hou van rode schoenen, van het strand, en ik lees en fiets graag. Ik weiger een slachtoffer te zijn om wie ik ben. Maar sommige mensen kunnen niet leven met het feit dat je dat niet wilt. Ik heb soms het gevoel dat je als zwarte mens haast gedwongen wordt – door sommige mensen en nu door deze schrijver – om niet na te denken, om te zwijgen, om een slachtoffer te zijn; dan hoor je bij de juiste groep. Wat als je niet in de kleurgevangenis wil zitten? Wat als je toch zoals iedereen je volle potentieel wilt benutten? Dan noemen ze je een bounty.

Het is wel een onsmakelijke term, erkent de schrijver, die blijkbaar veel over mij heeft nagedacht, maar zo te zien te weinig over het woord ‘bounty’. Als bijzonder getalenteerde schrijver kent Lanoye de kracht van taal, en toch gebruikt hij dat woord. Dat heeft me dus verbaasd. Onsmakelijk inderdaad. Maar hij gebruikt die term toch. Voor de diversiteit, meent hij. Maar ‘bounty’ heeft niets met diversiteit te maken. Het is een zeer denigrerende term. Impliciet wil dat zelfs zeggen dat je een hoer van de blanke mensen bent. Men wil je als individu verengen tot je kleur, en zelfs dat kun je niet goed doen volgens hen. Zwart zijn en puur een kleur zijn, geen mens. Zwarte vrouwen die vinden dat ze een individu zijn en tegelijk het mens-zijn met iedereen delen, dat huidskleur maar een detail is, dat kan niet. Nee, je moet meestappen in het onderdrukkingsverhaal en niet in het vrijheidsverhaal.

‘Bounty’ wordt doorgaans gebruikt als racistische belediging, zowel door zwarten als door blanken, en het is één van de vernederendste woorden die ik in mijn leven heb gehoord. Je reduceert iemand tot zijn of haar kleur of geslacht, en daarmee ontken je het belang van elke andere invloed in die persoon zijn leven. Het is alsof je iemands recht op zelfbeschikking afpakt, want je denkt dat een persoon zich op een bepaalde manier moet gedragen omwille van de huidskleur, en niet omwille van wie men is als mens en kan worden als burger.

Je hoort niet zomaar in het rond te slaan met scheldwoorden zonder de effectieve betekenis erachter op te zoeken. En de betekenis van een scheldwoord minimaliseren is gewoonweg brutaal.

Het is zo jammer voor onze kinderen dat we hun zo aanleren dat huidskleur het leven determineert, want dat is niet zo. Mensen die niet in de linkse kooi willen zitten, zijn geen bounty’s, maar mensen met een geloof in eigen kunnen. Zij beleven de droom van gelijkheid in plaats van erover te zeuren. Ze grijpen kansen in de samenleving.

Ik laat mijn leven niet bepalen door mijn kleur, en die boodschap wil ik ook graag aan alle jonge mensen meegeven. Dat zal ik blijven doen, ondanks oppervlakkige opmerkingen. We zijn allemaal mensen en onze ideeën, kwaliteiten en talenten bepalen wie we zijn. Niet onze kleur. En al zeker niet scheldwoorden zoals ‘bounty’. Het leven is veel te mooi om met scheldwoorden naar elkaar te smijten. Omarm elkaar. Dat zal ik zeker elke dag opnieuw doen.

Assita Kanko, schrijfster en Europarlementslid (N-VA).

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234