null Beeld RV
Beeld RV

Open Venster

‘Carnaval zoals het nu gevierd wordt, spot met het klimaat en met het milieu’

Lezersbrief

Door de oorlog in Oekraïne zijn klimaat en milieu naar de achtergrond verdrongen, maar de mondiale plasticcrisis is zo ernstig dat de Verenigde Naties eind februari meldde dat er wordt gewerkt aan een plastic-verdrag. Hoe zit dat bij ons? Brussel verbiedt al jaren het gebruik van wegwerpplastic tijdens evenementen, maar Vlaanderen blijft het uitstrooien van plastic tijdens carnavalsstoeten tolereren en faciliteren. Miljoenen stuks zwerfvuil belanden op die manier jaarlijks in bermen, rioolputjes en beken, en uiteindelijk in zee.

Zelfs ‘duurzame stad’ Hasselt (met een klimaatplan van 10 miljoen euro!) laat tijdens haar stoet op 27 maart opnieuw Chinese rommel en massa’s goedkoop snoep in wegwerpverpakkingen rondstrooien. Dat mag die dag, gefaciliteerd en gesubsidieerd door de stad. En op dezelfde manier raast die plastictsunami door de rest van Vlaanderen. Nog wekenlang.

De plastic-impact van carnaval in Vlaanderen is een schoolvoorbeeld van ontkenning van de milieuvervuiling: zinloos zwerfvuil, fossiele grondstofverspilling, stikstof, CO2 en methaan, chemische vervuiling, plasticsoep en biodiversiteitsverlies... Redenen zat om wegwerpplastic te bannen uit de stoet.

Carnaval zoals het nu gevierd wordt, spot met het klimaat, met het milieu en met de planeet. Gemeentebesturen schenden tijdens hun stoet bewust hun eigen zwerfvuilwetten en hun dure klimaatplannen. PlastiekBestrijding Vlaanderen roept daarom alle milieuorganisaties, gemeentebesturen en carnavalsgroepen op het taboe te doorbreken, en zich uit te spreken over een plasticvrij carnaval. Zoals Bond Beter Leefmilieu vorige week al deed: Duurzame stad? Dan ook duurzaam carnaval!

Toon Eerdekens, Hasselt.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234