null Beeld Humo
Beeld Humo

Open Venster

Chinese camera's in onze ziekenhuizen en scholen: producent Hikvision reageert

Lezersbrief

Hikvision is ’s werelds grootste fabrikant van videobewakingsproducten en -oplossingen, en bedient meer dan 70 industrieën in meer dan 150 landen. We is er trots op dat onze producten en oplossingen misdaad helpen bestrijden en een veiligere en efficiëntere samenleving mogelijk maken, ook in lokale gemeenschappen in België. In het Humo-artikel ‘Peking ziet u: het gevaar van Chinese camera’s’ (Humo 4245) van Sam Ooghe doen sommige personen ongegronde uitspraken over Hikvision die onze toewijding aan onze klanten in België niet weerspiegelen.

Ons vertrouwde dealerpartnernetwerk van meer dan duizend lokale beveiligingsinstallatiebedrijven getuigt van het vertrouwen dat onze klanten in ons stellen. Als reactie op de uitspraken in Humo willen we graag onze inzet om de hoogste industrienormen in België en wereldwijd te handhaven graag illustreren.

Hikvision volgt strikt alle toepasselijke wetten, voorschriften en normen voor gegevensbescherming over de hele wereld en in België, inclusief de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. We hebben geen toegang tot de gegevens van gebruikers, tenzij dat uitdrukkelijk door hen gevraagd of toegestaan is. Aangezien we onze producten niet rechtstreeks aan eindgebruikers in België verkopen, kunnen we over het algemeen niet weten wie Hikvision-apparaten gebruikt. Daardoor is het vrijwel onmogelijk om toegang te krijgen tot de gegevens van gebruikers. We zouden de belangen van onze klanten nooit in gevaar brengen of schaden, vooral niet als het gaat om cyberbeveiliging en bescherming van de privacy van gebruikersgegevens.

Nergens ter wereld, ook niet in België, is er bewijs dat de producten van Hikvision worden gebruikt om ongeoorloofd informatie of gegevens van klanten te verzamelen en door te geven. Beschuldigingen van het tegendeel zijn ongefundeerde laster.

De afgelopen jaren heeft Hikvision prioriteit gegeven aan en aanzienlijke middelen geïnvesteerd in het uitbreiden van zijn inspanningen op het gebied van cyberbeveiliging. Onze producten voldoen aan internationaal erkende industrienormen voor veiligheid en beveiliging en worden regelmatig getest op cyberbeveiliging door onafhankelijke erkende testbedrijven. Uit die tests is onlangs nog gebleken dat ze zeer goed scoren op cyberveiligheid en geen kritische kwetsbaarheden bevatten. Als en wanneer toch nog kwetsbaarheden worden ontdekt, wat helaas kan gebeuren met elektronische producten van elk bedrijf, zorgen we zo snel mogelijk voor software-updates en patches.

Daarnaast respecteren Hikvision en al zijn dochterondernemingen de mensenrechten en nemen we onze verantwoordelijkheid om mensen te beschermen serieus. Hikvision omarmt en implementeert volledig de fundamentele en operationele principes die zijn uiteengezet in de Guiding Principles of Business and Human Rights van de Verenigde Naties. Dat betekent dat we onze verantwoordelijkheid erkennen om de mensenrechten te respecteren in elk land waarin we actief zijn.

Ten slotte is Hikvision een beursgenoteerd privébedrijf dat zich inzet om waarde te creëren voor zijn klanten, gemeenschappen en aandeelhouders over de hele wereld. Beschuldigingen dat de activiteit of het management van het bedrijf op enigerlei wijze zou worden beïnvloed door een overheid die verder gaat dan het volgen van nationale wet- en regelgeving, zijn simpelweg ongegrond.

We kijken ernaar uit om de veiligheid en de groei van Belgische bedrijven, lokale overheden en particulieren in België te blijven ondersteunen met onze innovatieve producten en oplossingen.

Manuel Lambrechts, salesmanager van Hikvision voor België en Luxemburg

Naschrift van de redactie

In elke internationale persreactie stelt Hikvision dat het mensenrechten respecteert, terwijl ruim is gedocumenteerd het de surveillance en het raciaal profileren van de Oeigoeren in Xinjiang op zijn minst faciliteert. Er is inderdaad geen hard bewijs voor spionage of het ongeoorloofd doorgeven van klantgegevens, zoals de Humo-lezers vernamen in het artikel, maar dat zegt niets over het risico dat ons land loopt: op basis van de Chinese veiligheidswet zijn bedrijven verplicht gevoelige gegevens door te geven aan Peking. Dat er in de afgelopen jaren meermaals kwetsbaarheden gedetecteerd werden in Hikvision-apparatuur, dat het bedrijf nauw gelinkt is met de Communistische Partij, dat het materiaal op gevoelige plaatsen hangt zonder overzicht van de federale overheid, en dat duizenden Belgen hun camerasysteem onvoldoende afschermen van zichtbare netwerken, maakt dat een discussie op zijn plaats is.

Bovendien lijkt het erop dat Hikvision Europese cameramerken stilaan wegconcurreert. Hikvision claimt een beursgenoteerd bedrijf als een ander te zijn, maar is volgens China-watchers net als Huawei een product van het Chinese staatskapitalisme, dat eerst kon groeien in een afgeschermde markt om daarna buitenlandse markten te overspoelen.

Humo neemt geen positie in over legislatieve acties, maar het is wel onze rol om deze kwestie in de aandacht te brengen. Dat er na de publicatie van ons dossier voor het eerst een Kamerdebat kwam over Hikvision en Dahua, een ander Chinees bedrijf, is alleen maar gezond. Het schriftelijke verslag van het debat in de commissie Justitie van 26 januari is interessant voor Humo-lezers én voor Hikvision.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234