null Beeld Cohousing Projects
Beeld Cohousing Projects

Open Venster

‘Cohousers delen niet alleen een stulpje, maar ook lief en leed in coronatijden’

Lezersbrief

Een druilerige ochtend. Een luide zucht doorbreekt de gemoedelijke stilte - hier wordt immers naarstig gewerkt. Gevloek volgt. De aanleiding? U raadt het al: een positieve coronatest. Het startschot van een quarantaineperiode en het ontsmetten van deurklinken in eigen huis. We kijken mistroostig aan tegen de dagen die ons opwachtten.

Drie young professionals. Vier muren. ‘Vol-le-dig mee gehad! Waar hebben we dit aan verdiend? En nu is het genoeg!’ Uitspraken die je ongetwijfeld al meermaals over de tongen hoorde rollen of door je eigen gedachten spookten. (Ik beperk me even tot een beschaafde selectie). Zuurdesembrood en dalgona-koffies weten ons niet langer af te leiden. Potten en pannen blijven onbetrommeld. De huismus is niet meer.

Toch bleek die aanvankelijke mistroostigheid misplaatst. Twee weken quarantaine vlogen haast in sneltempo voorbij. Wie drukte dan op de fastforwardknop? Simpel: mijn lieftallige huisgenoten. Hier was geen sprake van binnenblijfblues: alleen van funk en heel af en toe een schlager. Door zo hard op elkaar aangewezen te zijn, ga je herontdekken. Om het ietwat filosofischer te formuleren: focus niet op wat je mist, maar wat je hebt. In dit geval: de brede sociale cirkel en bijhorende activiteiten vs. de mensen met wie je intens samen leeft.

Een anders zo drukke agenda durft ons te verblinden voor wat zich recht onder onze neus bevindt. Wat losstaat van mogelijk coronagerelateerd reukverlies. Om die reden: een kleine ode aan de herontdekte huisgenoot. Cohousen betekent niet alleen het delen van een nederig stulpje, maar ook van lief en leed. Nood aan een motiverende pep- of TED-talk? Eerste hulp bij ldvd? Ongezouten meningen en verhitte discussies over verdelende actuele kwesties? Éen adres.

Bedankt om onaangekondigd door de kamer te dartelen tijdens de zoveelste videocall van de dag. Alsook voor menige zang- en dansstondes. De term huiskamerconcert kreeg een hele nieuwe betekenis. Bedankt voor het gelach dat ik moet onderdrukken als iemand ritmisch de trap afstompt op de tonen van allerlei verwensingen jegens een niet nader te noemen IT-dienst. Een welgemeende merci!

Aan wie die het voorrecht heeft om in deze unprecedented times te cohousen: apprecieer het ten volle. Geef die huisgenoot een aai over het hoofd. Maak de afwasmachine (volledig) leeg. Laat een woordje van dankbaarheid horen. En sta even stil bij vrienden of kennissen die alleen op hun adres zijn gedomicilieerd. Reik naar ze uit. Van op een veilige fysieke afstand, weliswaar.

Octavia Willaert, Brussel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234