null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Open Venster

‘Cubaanse vrouwen laten zich niet als seksslavinnen behandelen’

Lezersbrief

In haar lezersbrief over Maradona beweert Nina van den Broek dat Cuba één van ‘s werelds hotspots voor sekstoerisme met minderjarigen is. De waarheid is veel genuanceerder en complexer. Vóór de revolutie was Cuba niet alleen een Amerikaans wingewest, maar ook het bordeel van de Verenigde Staten. De Cubaanse revolutie maakte daar zestig jaar geleden radicaal een einde aan. Maar het verdwijnen van de gunstige handelsverdragen met het vroegere Oostblok begin jaren 90 betekende voor Cuba een economische ramp. Het gevolg: een sterke daling van de levensstandaard voor de doorsnee Cubaan, wat vooral bij de jonge Cubanen voor veel ongenoegen zorgde. Tegelijkertijd zette Cuba zijn grenzen wagenwijd open voor rijke westerse toeristen om nieuwe inkomsten te verkrijgen. Voeg daaraan toe dat voor bijna alle Cubanen seks minstens even belangrijk is als eten en drinken, zoals te zien was in de schitterende tv-documentaire ‘Sunny Side of Sex’ over seks in Cuba, van de Nederlandse documentairemaakster Sunny Bergman. Dan kan men natuurlijk al raden wat er gebeurde: een sterke heropleving van prostitutie en sekstoerisme. De Cubaanse overheid zag dat met lede ogen aan en volgde een tweesporenbeleid: enerzijds het inzetten van sociale werkers en de Cubaanse vrouwenorganisatie om zoveel mogelijk jonge vrouwen te overhalen om niet met toeristen aan te pappen for a few dollars more en hen andere perspectieven te bezorgen. Anderzijds repressie zodra er sprake was van georganiseerde prostitutie, pooiers en seks met minderjarigen en kinderen.

Desondanks vond en vindt er seks met minderjarigen plaats in Cuba, maar in tegenstelling tot wat Nina van den Broek suggereert, is dat totaal niet te vergelijken met de schrijnende toestanden in de Filipijnen, Thailand, en eigenlijk in bijna alle andere derdewereldlanden.

In Cuba wordt men bovendien als meerderjarig beschouwd, ook op seksueel vlak, vanaf de 15de verjaardag, de belangrijkste verjaardag die in Cuba gevierd wordt. De Cubaanse vrouwen zijn sterk geëmancipeerd. Zoals een Cubaanse vrouw het kort en krachtig verwoordde in Bergmans documentaire: ‘Hier in Cuba regeert de vrouw.’ Hoewel de situatie ondertussen sterk verbeterd is, zullen er ongetwijfeld nog wel altijd (te) jonge Cubaanse vrouwen zijn die rijke toeristen proberen geld af te troggelen in ruil voor seks, maar ze zullen zich zeker door niemand als seksslavinnen laten behandelen.

Roger Liekens, Kessel-Lo.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234