null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Open Venster

‘Dankzij een ontzurend dieet ben ik verlost van migraine’

Na een groot deel van mijn leven aan ‘schele hoofdpijn’ geleden te hebben, kan ik me nu zo goed als migrainevrij beschouwen. Als ik toch een aanval heb, is het niet meer dan wat aura, de onmogelijkheid om een gelezen woord te begrijpen of om dit woord uit te spreken gedurende luttele minuten. Achteraf geen bonkende, snijdende slijpschijf meer in mijn hersens. Dat komt o.a. door een artikel in, jawel, Humo uit de late jaren 70. Het was een reeks over reuma en ergens in een verloren paragraaf stond ongeveer dit: ‘Jicht, waartoe migraine behoort, is eigenlijk een stofwisselingsfout.’

Toen ben ik van alles gaan opzoeken over jicht, in de bibliotheek uiteraard, want Google was nog decennia veraf. Die stofwisselingsfout bestaat hieruit dat het spijsverteringsstelsel niet goed overweg kan met urinezuur. Dat wordt onvoldoende afgebroken en/of afgevoerd en stapelt zich op onder de vorm van kristallen. Een migraineaanval is een poging van bloedvaten in de hersenen om zich van die residuen te ontdoen. Eerst trekken de bloedvaten zich samen: blinde vlek, schitterende, flikkerende felgekleurde boog (aura), slapende lippen, onmogelijkheid tot spreken, geen woorden kunnen maken met gelezen letters of dat wél kunnen maar de betekenis van het woord niet kunnen vatten enz. Daarna volgt een tiental minuten stilte, en dan komt de storm: de bloedvaten rekken zich uit om de kristallen eruit te pompen. Dat is die onbeschrijflijk snerpende en bonkende pijn in de helft van het hoofd, de andere helft van waar zich voorheen de blinde vlek en de aura voordeden.

De oplossing van de ellende ligt in vermijden van urinezuurvormend voedsel. Ik heb alles geprobeerd, van acupunctuur, macrobiotiek tot vegetarisme, niets bracht verlichting tenzij het Bircher-Bennerdieet, dat ontzuring van het lichaam nastreeft. Na ongeveer een maand begonnen de aanvallen in sterkte en aantal af te nemen. Nu is het een makkie: je zoekt een site over jicht, je volgt de aanwijzingen voor een ontzurend dieet en resultaten laten niet op zich wachten. Zo’n dieet is niet lastig. Als je geraffineerde middelen (witte bloem, witte suiker, witte rijst) en industrieel bereide maaltijden eruit flikkert, kom je al een heel eind. Het dieet van de migrainepatiënt is het dieet van de jichtlijder. Als je lichaam begint te ontzuren, kunnen de aanvallen even toenemen, hoewel minder intens. Dat is ook waarom een grote hoeveelheid zout een trigger kan zijn: een plotse daling van de urinezuurspiegel kan een aanval uitlokken.

Verder begrijp ik niet wat neurologie en dure hersenscans hierbij komen doen. Misschien geven ze wel interessante metingen en curves, maar ze brengen geen verlichting. Ik hoop de slachtoffers van deze hoofdpijn met dit advies te kunnen helpen, het werkt zéker voor mij.

Waldo Van Gheluwe, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234