Gasmeter slotmachine Beeld Humo
Gasmeter slotmachineBeeld Humo

humoOpen Venster

‘Dankzij onze verplichte budgetmeter betalen wij alléén voor ons werkelijke energieverbruik. In tijden als deze is dat een zegen’

Lezersbrief

Mijn niet-geïsoleerde woning met drie gevels wordt verwarmd op gas, warm water voor drie mensen wordt geleverd door twee elektrische boilers, en we hebben inductiekookplaten. Ben ik even blij dat we onze gasketel vóór eind september niet opnieuw hoeven op te starten. Als het zover is, zullen we de temperatuur nooit hoger instellen dan 17, 18 graden. We voorzien in strategische bijverwarming, zowel elektrisch als met een houtkachel, en zullen deze winter geen kou lijden. En wat meer is: ondertussen zal ik géén maandelijks voorschot op mijn energiefactuur hoeven te betalen, in tegenstelling tot vele andere energiegebruikers, en er zal me evenmin een catastrofale eindafrekening te wachten staan.

De reden: wegens wanbetaling is ondergetekende buitengegooid door zijn energieleverancier. De netbeheerder, Fluvius, is in dat geval verplicht om een digitale budgetmeter te installeren en energie te blijven leveren. Wij hebben daar onbeperkt recht op, zolang er voldoende provisie op de meter is (vergelijk het met een auto die je moet voltanken om te kunnen rijden).

Welnu, dankzij die meter betalen wij dagelijks alléén voor ons werkelijke verbruik, dat we op de voet kunnen volgen. In tijden als deze is dat een zegen. We krijgen zeker niet het laagste tarief en zijn begin dit jaar ook verrast door veel te hoge prijzen (Fluvius heeft een eigen prijzenpolitiek), maar we hebben de schade dus wel kunnen beperken.

Ik hoop van harte dat dat voor nog meer mensen geldt. Aan vele anderen mag dit verhaal in ieder geval stof tot nadenken geven.

Naam en adres bekend

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234