null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Dankzij Wouter Beke krijgen duizenden zorgbehoevenden geen toelage meer’

Lezersbrief

In opdracht van de minister van Welzijn controleert de vzw Mediwe het recht op het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden, dat 130 euro per maand bedraagt. Eind maart 2021, tijdens de derde besmettingsgolf, stuurde minister Wouter Beke die inspecteurs, die op dat moment nog ongevaccineerd waren, nog steeds op pad. Ook bij mijn hoogbejaarde ouders van 87 en 85 jaar oud. Hij had nochtans die controles kunnen laten opschorten tot de vaccinatiecampagne volledig was uitgerold. Maar hij deed dat niet, tegen het advies van het Agentschap Zorg en van Sciensano in.

Op 23 maart twitterde de minister: ‘De oudste bevolking is het meest kwetsbaar voor het virus.’ En op 24 maart: ‘De leeftijd is het belangrijkste criterium om al dan niet snel gevat te worden door het virus.’ Op de website van zijn Agentschap Zorg krijgen de mantelzorgers op dat ogenblik het volgende advies: ‘Beperk het bezoek aan personen uit een risicogroep, zoals ouderen en personen met chronische ziekten tot een minimum.’

Mijn hoogbejaarde vader lijdt aan diabetes, en als kankerpatiënt liep ook ik een zeer hoog risico. Toch wilde ik mijn ouders bijstaan bij die controle, want steeds vaker wordt zo’n controle gevolgd door een schrapping van die maandelijkse toelage van 130 euro. De raad van het Agentschap Zorg indachtig vroeg ik dus uitstel bij Mediwe. Dat werd toegestaan.

Na het eerste uitstel kondigde Mediwe een tweede controle aan, maar mijn vader was net gehospitaliseerd. Hij had zijn heup gebroken na een zoveelste val, en in het ziekenhuis was geen bezoek toegelaten wegens besmettingsgevaar.

Mijn tweede vraag om uitstel omschreef Mediwe als ‘weigering tot medewerking’, waarna het budget van mijn vader werd stopgezet, in samenspraak met het Agentschap Zorg. Mijn vraag om uitstel werd omschreven als ‘moeilijk doen’, omdat ik ‘wetteksten opzocht’ en ‘dreigde met pers en politiek’.

Na een tijdig en gemotiveerd beroep tegen die non-argumenten, met alle schriftelijke bewijzen erbij, weigert het Agentschap Zorg nu mijn beroep te behandelen. Niet verwonderlijk: het zou dan moeten ingaan tegen zijn eigen beslissing en het agentschap is in dit dossier rechter en partij. Het was bijna te voorspellen dat mijn beroep afgewezen zou worden. Wordt allicht vervolgd voor de arbeidsrechtbank, een verkwisting van belastinggeld op de kap van zwaar zorgbehoevenden.

Nog enkele cijfers: in 2019 werd na controle door Mediwe 23,17 procent van de budgetten voor mantel-en thuiszorg geweigerd, in 2020 ging het om 22,21 procent. Sinds 1 juni 2021 hebben minstens dub­bel zoveel Vlamingen geen recht meer op een toelage wanneer zij worden beoordeeld volgens de nieuwe vragenlijst, die is ingevoerd onder Wouter Beke. Mediwe vangt voor haar prestaties 515.400 euro over twee jaar, voor een controle van vierduizend dossiers per jaar. Dankzij Wouter Beke is ook het recht op beroep aangetast door een bijkomende drempel: een dossiertaks van 75 euro, vooraf te betalen.

CD&V, de partij van de zorg? Of de partij voor extra financiële zorgen voor zwaar zorgbehoevenden?

‘De verwezenlijkingen hebben voor duizenden mensen in moeilijke omstandigheden het verschil gemaakt,’ zei Wouter Beke bij zijn afscheid als minister. Duizenden zwaar zorgbehoevende mensen krijgen géén centen meer, dat is inderdaad een groot verschil.

Inge De Vriendt, Aalst.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234