Open Venster

‘Dat er economische groei moet zijn om de sociale zekerheid te kunnen betalen, is fout’

Redactie

Volgens minister Alexander De Croo in het grote economiedebat in Humo 4155 is de staalfabriek ArcelorMittal Gent (AMG) de efficiëntste en properste staalfabriek ter wereld. Dat bewijst dat greenwashing loont. Volgens het Europees Milieuagentschap is AMG namelijk verantwoordelijk voor 5,8 procent van alle zware metalen die in 2015 in de EU werden uitgestoten, en ook qua fijnstof behoort de fabriek tot de zwaarste vervuilers: wat die uitstoot betreft, staat AMG op de negende plaats in Europa.

De fabriek doet de CO2-uitstoot per ton langzaam dalen, maar tezelfdertijd drijven ze de productie gevoelig op, waardoor er uiteindelijk méér CO2 vrijkomt. De jaarlijkse CO2-uitstoot bedraagt nu om en bij de 9 miljoen ton per jaar. Zijn er minder strenge milieunormen in China? Dat is de versie van AMG. Heeft de heer De Croo bewijzen van de uitstoot van de Chinese staalbedrijven? Of zegt hij wat AMG hem heeft verteld?

De visie dat er economische groei moet zijn om onze pensioenen, de gezondheidszorg en de sociale zekerheid te kunnen betalen, is fout. De economische groei leidt tot grote klimaatproblemen, uitbuiting van de derde wereld door diefstal van grondstoffen en de vernietiging van de natuur. De sociale zekerheid kan betaald worden door te stoppen met de loonkosten (de bijdragen aan de sociale zekerheid) te verlagen. Die loonkostenverlagingen hebben er alleen voor gezorgd dat de dividenden van de aandeelhouders fors zijn gestegen, maar de tewerkstelling is niet gegroeid. Door die verlagingen is er minder geld naar de sociale zekerheid gegaan. Het gevolg: besparingen in de zorg, een verhoging van de pensioenleeftijd, enzovoort.

Tot voor de coronacrisis steeg het aantal euromiljonairs en miljardairs in België elk jaar. Dat bewijst dat die zo geroemde herverdeling toch de verkeerde richting lijkt uit te gaan.

Peter Verniers, Desteldonk.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234