null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Open Venster

‘Dat er een kloof tussen arm en rijk is, hebben de arme witte Amerikanen aan zichzelf te danken’

Lezersbrief

In weerwil van wat sommigen beweren, was de aanval op het Capitool in Washington geen opstand van het Amerikaanse volk tegen de kloof tussen arm en rijk. Het was een opstand van misleide Trump-aanhangers die zich hebben laten opjutten door een onverantwoordelijke charlatan die zijn verlies niet kan accepteren. Niets meer, niets minder.

Dat er een kloof is tussen arm en rijk in de VS, ontkent niemand, maar dat is voor een groot deel te wijten aan de arme witte Amerikanen zelf. Zij vinden elke bemoeienis van de overheid een aanslag op hun vrijheid. Zij willen zo weinig mogelijk belastingen betalen en willen geen sociaal vangnet en een sterke overheid. Dat het staatsonderwijs van een belabberde kwaliteit is en dat hoger onderwijs onbetaalbaar is, nemen ze erbij. Dat ze geen gezondheidszorg hebben, baart hun blijkbaar ook geen zorgen, want ze verkozen een president die van het afschaffen van de Obamacare zijn strijdpunt maakte.

In plaats van al die voordelen en een eerlijke verdeling van de welvaart van een zorgzame staat te accepteren verwerpen ze die en noemen het extreemlinks socialisme en zelfs communisme. En het is bijzonder ironisch is dat ze nog altijd in de mening verkeren dat Donald Trump hun redder is. Trump, de miljardair die geen enkele voeling heeft met de arme bevolking, de man die voor de rijken en het grootkapitaal een zware belastingvermindering doorvoerde. Die hun gezondheidszorg probeerde te vernietigen. En een man die zelf minder belastingen betaalt dan zijn poetsvrouw. En nog ironischer is dat die arme bevolking samen met de sterk bevoordeelde rijke luizen op dezelfde persoon stemden. De man die de ongelijkheid en de kloof tussen arm en rijk nog exponentieel deed toenemen.

Guy Bervoets, Koersel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234