null Beeld BELGAONTHESPOT
Beeld BELGAONTHESPOT

Open Venster

‘Dat er geen ruimte is voor een serieuze opslag, is dé leugen van 2021'

Lezersbrief

Nu er weer over de lonen onderhandeld wordt, zou er geen significante opslag mogelijk zijn en moeten de mensen content zijn met de aalmoes die het patronaat voorstelt. Men zwaait dan met de zogenaamde loonnorm. Volgens artikel 14 van de loonnormwet is die norm ook van toepassing op de dividenden. Maar de dividenden stijgen veel meer dan de lonen.

De patroons hebben in 2019 maar liefst 8,4 miljard euro loonsubsidies gekregen. Als we daar rekening mee houden, is dat een bijkomende loonmarge van 1.680 euro per gezin. Er zijn een kleine vijf miljoen gezinnen in België.

Met de productiviteit wordt voor de loonnorm ook geen rekening gehouden. Doen we dat wel, dan is er een extra marge van 1,4 procent.

In het kader van de taxshift, die ons begrotingstekort deed ontsporen, kregen de patroons een vermindering van de vennootschapsbelasting van 2,8 miljard euro, of 560 euro per gezin. Alle andere subsidiemaatregelen samen bedragen omzeggens evenveel als wat de bedrijven aan vennootschapsbelasting betalen. Netto betalen ze dus bijna niks.

Volgens de loonnormregeling moet er ook oog zijn voor de opleiding. Goed geschoolde werknemers zijn immers belangrijk voor de innovatie. Maar aangezien er geen sancties zijn, blijft dat dode letter. Het is immers makkelijker te schooien bij de regering dan innovatief te zijn.

Als er dan toch een loonnorm moet zijn, waarom dan ook niet voor politici? Waarom moet een Vlaamse premier twee keer meer verdienen dan een Nederlandse premier of drie keer meer dan een Deense premier?

Voorts kregen de CEO’s van de BEL20-bedrijven in 2019 30 procent opslag. Waarom moeten de werknemers dan tevreden zijn met minder dan een aalmoes en waarom geldt die loonnorm niet voor CEO’s?

De laatste tien jaar hebben de werknemers hun koopkracht niet zien stijgen, en daarmee staat ons land onderaan in de EU-rangschikking. Zelfs landen als Hongarije en Griekenland deden het beter, evenals onze drie buurlanden.

Geen ruimte voor een serieuze opslag is dé leugen van 2021.

Philippe Desmet, Assenede.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234