null Beeld Belga, Tim Dirven
Beeld Belga, Tim Dirven

Open Venster

‘Dat je er alleen door een doop bij kunt horen, is totale bullshit’

Lezersbrief

In het gezegende jaar 1975 heb ik aan de UFSAL in Koekelberg als 17-jarige tijdens mijn eerste academiejaar geweigerd aan de studentendoop deel te nemen. Ik kreeg voor een volle aula een rauw ei op mijn hoofd en mocht beschikken. Van de zowat 75 eerstejaars waren er drie die niet wilden meedoen aan die collectieve onzin. Van die weigering heb ik daarna tijdens vijf jaar studentenleven nooit enige hinder ondervonden. Dat je alleen via die doop ‘erbij kan horen’, is totale bullshit. Ik heb trouwens nooit begrepen waarom je het koste wat het kost overal bij moet horen, vaak is dat zelfs zwaar af te raden.

Anderen vernederen of kwetsen, bewust ziek maken, fysiek en psychisch pijnigen, op diverse manieren misbruiken: er zijn andere, zinvoller manieren om iemand toe te laten tot een ‘exclusieve’ (?) club. Van universitairen mag je verwachten dat ze genoeg intellect en empathie bezitten om een interessante wijze te bedenken voor de initiatie in een studentenclub. Niet dus. Bovendien is het schrijnend dat zo weinig 18-jarigen voldoende ruggengraat bezitten om te weigeren deel te nemen aan die mensonterende praktijken.

Jos Huysmans, Ninove.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234