null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

Open Venster

‘Dat leerkrachten niet prioritair gevaccineerd worden, toont nogmaals aan hoe weinig waardering ze krijgen’

Lezersbrief

Nu de coronabesmettingen in onze scholen plots toenemen en ze in het debat over het verstrengen van de maatregelen alle aandacht naar zich toe lijken te trekken, voel ik mij genoodzaakt te reageren.

Sinds 2004 geef ik les aan jongeren uit de derde graad in een secundaire school in Mechelen. Ik heb die job altijd met veel plezier en toewijding gedaan. Het gebrek aan waardering in de brede maatschappij heb ik altijd voor lief genomen. ‘Tien maanden werken en twaalf maanden betaald.’ ‘Twintig uurtjes werk per week.’ ‘Een lesuur duurt slechts 50 minuten.’ ‘Er zijn twee goede redenen om in het onderwijs te stappen: juli en augustus.’ De clichés zijn legio, maar ik heb ermee leren leven.

Sinds de lockdown van maart 2020 heb ik het steeds moeilijker om die populistische retoriek naast me neer te leggen. Ook toen werd geopperd dat wij vijf maanden vakantie tegemoetgingen, terwijl in andere sectoren hardwerkende ouders met jonge kinderen een burn-out nabij waren omdat ze zich plots moesten omscholen tot telewerker en huiswerkbegeleider in onbetaald bijberoep.

Ik had begrip voor die verzuchtingen, maar ook ik heb mijn flexibiliteit tot het uiterste moeten oprekken. Ook ik heb mijn kinderen moeten begeleiden terwijl ik telewerkte. Digitaal lesmateriaal uitwerken en online lesgeven was ook voor mij een zoektocht. Waardering van de leerlingen en sommige ouders was er zeker. Van de brede maatschappij was die er weerom niet.

In september gingen alle scholen weer open opdat al die jonge ouders meer ademruimte zouden krijgen om zich volop op hun telewerk te storten. Mijn flexibiliteit werd echter opnieuw tot het uiterste opgerekt. Van ’s morgens tot ’s avonds geef ik les met een mondmasker. In de klaslokalen staan de ramen voortdurend open. Ik ontsmet tig keer per dag mijn handen. Ik bereid nog steeds online lessen voor naast de lessen die ik op school geef. Ik probeer met veel geduld enthousiasme en hoop over te brengen op mijn leerlingen, die ik met de week gedemotiveerder zie worden omdat al hun uitlaatkleppen hun zijn ontnomen. Toch klaag ik daar niet over. Het hoort bij de job en wie in de zorg werkt, heeft het vast nog lastiger. Waardering van de brede maatschappij verwacht ik in dezen zelfs niet.

Vorige week had ik een sprankeltje hoop dat die waardering van de brede maatschappij nakende was. De ministers van Onderwijs klonken plots opvallend unisono en ook luid: geef leerkrachten voorrang bij de vaccinatie. De ministers van Volksgezondheid hebben die hoop dit weekend de kop ingedrukt. Volgens ministers Vandenbroucke en Beke heeft dat geen zin: het zou clusteruitbraken onder leerlingen niet kunnen voorkomen. Dat klopt.

En toch hebben ze ook ongelijk. Ten eerste sluiten scholen voornamelijk de deuren omdat er te weinig leerkrachten zijn door ziekte of opgelegde quarantaine. Clusteruitbraken onder leerlingen hoeft niet de sluiting van de school te betekenen, een gebrek aan leerkrachten wel. Ten tweede begrijp ik niet waarom ze net die redenering maken. Dat het zorgpersoneel prioritair gevaccineerd wordt, begrijp ik volkomen. Maar de interventie-eenheden van de politie? Apothekers? Psychologen? Marc Coucke? Dan lopen leerkrachten toch een groter risico?

Sta mij toe om opnieuw te concluderen dat er iets schort aan de waardering voor leerkrachten. Als klassenleraar van zesdejaars heb ik een goed zicht op studiekeuzes die jongeren maken. Een job in het onderwijs staat bij hen erg laag aangeschreven. Zelden of nooit kom ik een jongere tegen die leerkracht wil worden. ‘Wie wil dat nu worden, meneer? Daar krijg je toch geen waardering voor.’ Ik stel keer op keer vast dat ze gelijk hebben. Zo blijkt ook nu weer.

Nick van Leeuwen, Herentals.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234