Beeld Marco Mertens Humo 2020

Open Venster

‘Dat Vlaamse leerlingen ook slecht scoren voor burgerzin, lijkt me veel problematischer’

In het Grote Onderwijsdebat in Humo 4173 stelt cognitief psycholoog Wouter Duyck dat de Vlaamse 15-jarigen in de internationale PISA-rankings stelselmatig achteruitboeren voor lezen, wiskunde en wetenschappen. Probleem hierbij is onze zesjescultuur, beweert Duyck: ‘We mogen het algemene niveau niet aanpassen aan dat van de zwaksten. Zo raken de toppers verveeld. Het is die groep die later start-ups opricht, ondernemingen leidt, innovatieve producten bedenkt en voor de grootste welvaartwinsten zorgt.’ 

Als ik die bevindingen naast de attitudes van toppers als die van Reuzegom leg, vraag ik me af of er met ons onderwijs niet meer aan de hand is. Of er geen dringender noden zijn. Andere onderzoeken tonen aan dat onze Vlaamse leerlingen ook slecht scoren voor burgerzin. Op het vlak van democratische en kritische zin én mentaal welzijn is er geen sprake van een zesjes-, maar eerder van een drietjes- en viertjescultuur. 

Moeten we onze leerlingen niet eerst sterker maken in persoonlijkheidsvorming, normbesef, zelfredzaamheid, probleemoplossend vermogen, empathie, ethiek, filosofie? Met één van de hoogste zelfmoordcijfers onder de Europese adolescenten lijkt me dat meer dan nodig. PISA benadert ons onderwijs enkel vanuit economisch standpunt en heeft weinig oog voor hoe leerlingen zich erbij voelen. Om de wiskunde te parafraseren: hoogte en volume hebben weinig zin als de basis niet goed zit. Met een goeie basis maken we zelfs van Reuzegommers empathische jongeren. Zaten die trouwens vroeger niet in de humaniora?

Jan Van den Bossche, Berchem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234