Miek & Roel en Laïs Beeld RV
Miek & Roel en LaïsBeeld RV

humoOpen Venster

‘Dat ‘Wie wil horen’ van Miek & Roel en ‘’t Smidje’ van Laïs muzikaal niets met elkaar te maken hebben, is je reinste onzin’

Lezersbrief

Terwijl ik de reactie van Maarten Schuermans op mijn brief in Open Venster over ‘’t Smidje’ van Laïs las, ben ik opnieuw van mijn stoel gevallen (hahaha) van zoveel onzin op een rij.

‘Wat Jorunn Bauweraerts bedoelt in Humo 4278, is dat ze met Annelies Brosens de muziek op een bestaande tekst heeft bedacht,’ schrijft meneer Schuermans. Welnu, ook dat klopt helemaal niet. De muziek van ‘’t Smidje’ is exact de muziek die in het liedboek ‘De stem van Allard’ (1956) staat waarop wij, Miek & Roel, onze versie in 1967 gebaseerd hebben. Ik heb de tekst wat aangepast en de melodie van het refrein veranderd. Oorspronkelijk was ‘Wie wil horen’ een lied in de maatsoort 6/8, onze versie is in 4/4.

Dat Laïs zich het auteursrecht van de melodie zou hebben toegeëigend, is voor hun rekening (het mag als een lied meer dan 50 jaar oud is). Dat op Wikipedia staat dat hun lied op onze versie gebaseerd is, klopt inderdaad niet. De Humo-journalist is ook niet onzorgvuldig geweest, Jorunn heeft gewoon iets fouts gezegd. Maar dat ‘Wie wil horen’ en ‘’t Smidje’ muzikaal niets met elkaar te maken hebben, is je reinste onzin. Leer even luisteren! Hetzelfde geldt voor de bewering dat Wannes Van de Velde een versie met eigen muziek heeft opgenomen. Zowel Wannes’ versie als die van Laïs (met een origineel arrangement van Kadril) is een exacte kopie van de oorspronkelijke versie (tekst én muziek). Die van ons (Miek & Roel) is een bewerking.

Wat al helemaal niet klopt, is dat Lars Van Bambost als enige auteur wordt vermeld op de heruitgebrachte vinylsingle van Miek & Roel. Mijn neef was in 1967 nog niet geboren! Op de single staat ‘R. Van Bambost’, terwijl erbij had moeten staan: ‘Trad. arr. by.’ - daar had ik geen controle over.

Waar haalt meneer Schuermans het, ten slotte, dat ik afgunstig zou zijn? Dat ben ik helemaal niet, en al zeker niet op het succes van Laïs in Polen. Bovendien hebben Nathalie Delcroix van Laïs en haar partner Bjorn Eriksson al bij ons in een programma gestaan en hebben wij bij hen gezongen.

Ik wens Laïs 2.0 alle succes toe.

Roel Van Bambost, Sint-Amandsberg

Oordeel zelf:

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234